Maak je telefoon eens schoon

The Optimist 14 jul 2018 Gezondheid

De wereld is een gigantisch broeinest. Jij en alles wat je gedurende de dag aanraakt, is bedekt met een dun laagje bacteriën. Je kunt er niet aan ontsnappen. Gelukkig is het merendeel goedaardig of onschuldig. Zelfs die beruchte ‘poepbacteriën’.

De ontlasting van zieke mensen bevat vaak schadelijke of ziekteverwekkende bacteriën, maar de ontlasting van gezonde mensen is – hoewel vies – niet gevaarlijk. Sterker nog: mensen met darmproblemen krijgen soms een ‘fecale transplantatie’. Een duur woord voor het plaatsen van andermans poep in jouw darmen.

Dus zelfs als jouw smartphone omhuld is met een onzichtbaar aura van bacteriën – en dat is hij vrijwel zeker – vormen de bacteriën geen enkele bedreiging. Volgens Emily Martin, hoogleraar epidemiologie is het ongebruikelijk dat de algemene bacteriën die mensen achterlaten op oppervlakken zoals hun telefoon je ziek maken. Toch zijn er beestjes die je wel ziek kunnen maken. Omdat veel mensen hun telefoon ook gebruiken tijdens het eten, moeten we blijven opletten.

Afglijden

De ziekteverwekkende bacteriën, waaronder beestjes die voedselvergiftiging, griep en verkoudheid opwekken, maken je alleen ziek als ze je lichaam kunnen binnendringen, volgens Philip Tierno, klinisch microbioloog en patholoog. ‘Ze doen dat door zich als het ware vast te maken aan je handen om vervolgens af te glijden op het voedsel dat je in je mond stopt. Maar ze kunnen zich ook toegang verschaffen via je oren, neus of huidbeschadigingen. Je telefoon is een ideaal overstappunt voor infectieuze organismes.’

Als je geen open wondjes hebt, maakt het niet uit hoe vies je handen zijn, zolang je deze maar wast voordat je gaat eten. Maar, als je deze wast en daarna je telefoon weer pakt – dezelfde telefoon die je op het toilet vast had en vast had na het snijden van rauw vlees – breng je jezelf in gevaar.

‘Hoe meer mensen een oppervlak aanraken, hoe groter het risico op besmetting en ziekte is. Als je eerst de paal in de tram vast pakt en daarna je telefoon, heeft die telefoon vervolgens de bacteriën van de honderden en misschien wel duizenden mensen die deze paal ook hebben vastgehouden’ aldus Tierno.

Schoon

Hij raadt daarom aan om de telefoon tweemaal daags met een desinfecterend doekje te reinigen. Met name als de telefoon in een hoesje zit, is dat belangrijk. De poreuze oppervlakken van hoesjes houden bacteriën langer en beter vast.

De meeste leveranciers van smartphones raden aan om het apparaat uit te zetten tijdens het schoonmaken. Zorg dat er geen vloeistof in de oplaadopening komt en spuit geen desinfectanten direct op het apparaat. Breng de vloeistof eerst op een doekje aan en maak het apparaat daarna schoon. Tierno heeft echter een nog makkelijkere oplossing: ‘Was je handen voor het eten en laat je telefoon met rust tijdens het eten.’ Dat is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, ook voor je geestelijke.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Maak je telefoon eens schoon”

  1. Handen wassen voor het eten, kreeg ik al mee van mijn ouders.
    Fantastisch stukje schrijfwerk voor de moderne jeugd en ouderen.

    Groet,
    Maria

Geef een reactie