FriDaily: een sapje met antibacteriële eigenschappen?

The Optimist 29 mrt 2024 Gezondheid

Wetenschappers hebben aangetoond dat tomatensap een bepaalde salmonella bacterie kan doden. Salmonella Typhi is verantwoordelijk voor buiktyfus, een slopende tropische ziekte. Daarnaast werkt het sapje ook goed tegen andere bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor de spijsvertering en urinewegen van mensen.

Salmonella Typhi is een op de mens gerichte ziekteverwekker die vaak via voedsel wordt overgedragen. De bacterie veroorzaakt vrijwel alle symptomen van een voedselvergiftiging, maar ook de potentieel dodelijke buiktyfus. De bacterie komt in Nederland amper voor, maar in het buitenland kan de ziekte desastreuse gevolgen hebben voor mensen die er al niet zo goed aan toe zijn.

Het team achter de ontdekking – afkomstig van Cornell University, New York – ging op zoek naar welke antimicrobiële peptiden in tomatensap het zo effectief maakten tegen Salmonella. Eerst controleerden ze of tomatensap daadwerkelijk Salmonella Typhi doodt. Nadat bleek dat dit inderdaad het geval was, ging het team op zoek naar de antimicrobiële peptiden die daar verantwoordelijk voor zijn.

De onderzoekers hopen dat wanneer het publiek hoort over de uitkomst van de studie, ze meer tomaten en andere groenten en fruit willen eten voor een gezondere leefstijl.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie