TuesDaily: publicatie van Altijd 17

The Optimist 26 mrt 2024 Gezondheid

Vandaag publiceert uitgeverij Boven Peil het boek Altijd 17 geschreven door Wouter de Koning. In het boek staan ontwikkeling, kwetsbaarheid en zelfdoding van jongeren centraal. De publicatie vindt daarom plaats bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle. De hogeschool verwelkomt het kunstwerk van Saskia Stolz Stille Strijd, dat aandacht vraagt voor depressie en zelfdoding onder jongeren.

In de Tv-studio van het Windesheim organiseren journalistiek studenten een rondetafelgesprek waar Wouter de Koning zijn boek zal presenteren en men in gesprek gaat met elkaar over de vraag de we – nog steeds – liever niet stellen: denk je aan zelfmoord? Zijn pleidooi: ‘Laten we het taboe doorbreken! Stel de vraag. Niet omdat jij iedereen kan redden en alle antwoorden hebt, maar omdat wij niemand alleen moeten laten in dat donker’.

Over het boek

In Altijd 17 neemt auteur Wouter de Koning de lezer mee terug naar zijn middelbareschooltijd en beschrijft heel open en indringend de vragen en worstelingen uit die periode van opgroeien in een wereld waar je als jongere niet altijd vat op kunt krijgen. Een periode die hij overwon en overleefde, maar waarin zijn beste vriendin besloot uit het leven te stappen. ‘Het is geschreven voor iemand die ik mis. En ik kan het nu schrijven, omdat ik heb ontdekt dat liefde geen leeg woord is, maar een echte kracht is in deze wereld. Een kracht die we elkaar kunnen geven.’ In het boek geeft hij antwoord op vragen die hij haar en zichzelf toen niet durfde te stellen.

Stille Strijd

Misschien heb je het enorme beeld al wel gezien. Sinds de zomer toerde het beeld al door heel Nederland. De jongere met een gele jas die terneergeslagen met het hoofd tussen de knieën en de armen om de benen gevouwen is een blikkenvanger. Kunstenaar Saskia Stolz creëerde het kunstproject om het taboe over depressie en suïcide onder jongeren te doorbreken en het gesprek op te starten. Zeventien steden gingen Zwolle al voor, maar nu zal het kunstwerk zo’n twee weken in Zwolle staan waarnaar het naar de volgende plek verplaatst zal worden.

Benieuwd naar het boek van Wouter de Koning? Het eerste hoofdstuk kan je al lezen bij OMO. Wil je het boek bestellen? Dat kan bij YouBeDO, dan doneer je tot 12 procent van de verkoopprijs aan een goed doel.

Meer informatie over het kunstproject Stille Strijd vind je hier.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie