FriDaily: universeel tegengif tegen slangenbeten?

The Optimist 19 apr 2024 Gezondheid

Onderzoekers hebben mogelijk de eerste stappen gezet naar de ontwikkeling van een universeel tegengif voor slangenbeten. Dit deden ze door miljarden menselijke antilichamen te screenen. Hun onderzoek identificeerde een antilichaam dat een eiwit in slangengif kan tegenwerken. Dat eiwit komt voor in een een bepaalde groep giftige slangen: de elapinae.

Bestaande tegengiffen bevatten antilichamen uit dieren die, door blootstellingstherapie, immuniteit hebben ontwikkeld tegen het gif van een bepaalde slang. Dit biedt bescherming tegen slechts één enkele slangensoort. Dat zorgt voor ingewikkelde situaties waarin men soms niet zeker weet welk antigif toegediend moet worden. Een universeel antigif zou daarom erg handig zijn.

Zoals bijna alle dieren, vallen slangen mensen aan wanneer ze in het nauw zijn gedreven, verrast zijn of proberen te ontsnappen. Bijna alle slangen eten knaagdieren en laten die diertjes zich nou vaak in de buurt van mensen bevinden. Dit brengt mensen helaas dicht bij slangen op jacht naar knaagdieren.

De onderzoekers ontdekten een eiwit in slangengif van de elapinaesoorten genaamd 3FTx. De 3FTx-eiwitten worden beschouwd als zeer giftig en zijn verantwoordelijk voor de verlamming van het hele lichaam. Vervolgens gingen ze op zoek naar een antilichaam dat zich zou kunnen binden aan het eiwit waardoor het onschadelijk wordt. Om dat antilichaam te vinden, creëerden de onderzoekers een innovatief platform dat de reactie tussen 3FTx en verschillende antilichamen testte. Eén antilichaam sprong er bovenuit met de meest krachtige reactie.

De onderzoekers testten het effect van dat antilichaam uit op muizen die waren geïnjecteerd met het gif van verschillende soorten slangen. Het resultaat van de test was dat de muizen niet alleen beschermd waren tegen de dood, maar ook tegen verlamming.

Het antigif werkt tegen het gif van alle slangen die onder de zogenaamde onderfamilie ‘elapiden’ vallen, zoals cobra’s en mamba’s. Tegen de tweede groep giftige slangen – de adders – werkt het gif niet. De wetenschappers vervolgen hun onderzoek. Ze hopen dat een cocktail van vier antilichamen kan werken als universeel tegengif voor elke medisch relevante slang ter wereld.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie