FriDaily: succesvolle test detecteert vroege kankerstadia

The Optimist 15 mrt 2024 Gezondheid

Een experiment met een nieuw soort kankertest laat zien dat het mogelijk is om 18 verschillende soorten kanker te detecteren. De test – die al wordt bestudeerd bij mensen – doet dat door bloedeiwitten te onderzoeken in plaats van tumor-DNA.

Kankertests maken niet vaak gebruik van dezelfde detectiemethoden, daarom is deze test die 18 verschillende soorten kanker kan detecteren zo uitzonderlijk. Een Amerikaans biotechbedrijf genaamd Novelna presenteerde onlangs de bevindingen van een proef met 440 mensen met in totaal 18 verschillende soorten kanker. Van elke patiënt werden bloedplasma-monsters genomen, samen met 44 gezonde bloeddonoren.

Door het analyseren van sporeneiwitten in het bloed slaagde het team van Novelna erin om een hoge “gevoeligheid” te bereiken. In stadium I (het vroegste kankerstadium) waren ze in staat om 93% van de kankers bij mannen en 84% van de kankers bij vrouwen te identificeren.

Het team erkende de kleine omvang van de proef en geeft toe dat grotere proeven nodig zijn om de reeds vastgestelde nauwkeurigheid te bevestigen. Ze benadrukten wel dat bijna alle eiwitten voor bijna alle kankers aanwezig waren in de bloedmonsters op zeer lage niveaus. Dat de test dat oppikt laat is van groot belang als we in de toekomst de vorming van tumoren willen voorkomen.

De toekomstige/huidige geneeskunde geeft de voorkeur aan preventie in plaat van behandelen. Deze gevoelige test kan daar aan bijdragen aangezien het kanker kan detecteren voordat een tumor zich vormt.

Om de sterftecijfers van veelvoorkomende kankers zoals borst-, darm- en prostaatkanker echt te verlagen zijn detectietesten een uitkomst. Vrouwen die borstkanker in het vroegste stadium ontdekken hebben bijvoorbeeld een overlevingskans van boven de 90 procent, terwijl dit in stadium 4 erg laag is.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie