FriDaily: spiraalvormige lens revolutionair voor oogheelkunde?

The Optimist 12 apr 2024 Gezondheid

Oogartsen hebben een spiraalvormige contactlens ontwikkeld. De lens zorgt voor helder zicht op verschillende afstanden en onder wisselende lichtomstandigheden. Bij veel andere multifocale lenzen is dit nog niet het geval.

De inspiratie voor het ontwerp kwam toen onderzoeker, Laurent Galinier, de optische eigenschappen van ernstige hoornvliesmisvormingen bij patiënten analyseerde. Dit leidde tot het conceptualiseren van een lens met een uniek spiraalvormig ontwerp dat licht doet draaien. Dit fenomeen, bekend als een ‘optische draaikolk’, creëert meerdere heldere focuspunten, waardoor de lens een heldere focus op verschillende afstanden kan bieden.

In Optica, het wetenschappelijk tijdschrift beschrijven de onderzoekers de nieuwe lens, die ze de spiraaldioptrie noemen. In tegenstelling tot bestaande multifocale lenzen zou deze lens onder een breed scala aan lichtomstandigheden goed presteren en maakt de grootte van de pupil niet uit. Voor potentiële implantaatgebruikers of mensen met ouderdomsverziendheid zou het consistent helder zicht kunnen bieden. Als dat blijkt, is de technologie volgens de onderzoekers revolutionair voor de oogheelkunde.

Ook buiten de oogheelkunde kan deze techniek van pas komen. Toekomstige ontwikkelingen met de technologie kunnen leiden tot vooruitgang in compacte beeldvormingstechnologieën, draagbare apparaten en remote sensing systems voor drones of zelfrijdende auto’s, wat ze betrouwbaarder en efficiënter maakt.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie