FriDaily: Past het dier nog op ons bord?

The Optimist 8 mrt 2024 Gezondheid

Deze nationale week zonder vlees en zuivel biedt ons een uitgelezen kans om na te denken over de vraag die wetenschapper Imke de Boer stelt in haar boek Past het dier nog op ons bord? In dit boek beschrijft ze haar persoonlijke zoektocht naar het antwoord op die vraag.

De Boer is Wagenings hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen. Na jarenlang onderzoek gedaan te hebben naar diergezondheid en het optimaliseren van productie, begon ze zichzelf steeds meer vragen te stellen over dierenwelzijn en de relatie tussen dierhouderij en de gezondheid van de mens en de planeet. Hieruit volgde een nieuwe wetenschappelijke zoektocht. Met haar onderzoeksteam kwam ze tot de conclusie dat beperkte consumptie van dierlijk voedsel past in een toekomstbestendig voedselsysteem. Daar kunnen we graslanden die niet geschikt zijn voor humane productie gebruiken voor graasdieren. Varkens en kippen kunnen we houden op de reststromen.

In haar boek gaat ze verder dan deze conclusie. Ook ethische vragen komen aan bod. Kunnen we dieren wel in  ‘eigendom nemen’? Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, schreef een recensie over het boek van De Boer waarin hij de ethische vraag ook stelde: ‘Nu is het bijna ondenkbaar dat tot 1956 een vrouw in Nederland als handelingsonbekwaam werd beschouwd. Ze mocht na haar trouwen niet meer werken, niet zelfstandig een bankrekening openen of zonder toestemming van haar man op reis. Gaat ook de emancipatie van het dier via dergelijke lijnen lopen?’

Kortom, Imke de Boer opent met haar persoonlijke en eerlijke zoektocht een interessant debat. Een maatschappelijk debat over de vraag hoe onze toekomstige landbouwsector eruit ziet. Maar in de eerste plaats ook een persoonlijk en intrinsiek debat: hoe ga jij als individu om met wat er op jouw bord ligt, ben jij bewust van wat je eet?

Bestel het boek van Imke de Boer bij YouBeDo en doneer tot 12 procent van de verkoopprijs aan een goed doel naar keuze!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie