Nooit meer verdwalen, zij leert het je

The Optimist 21 aug 2018 Gezondheid

Een grote groep mensen ondervindt in hun dagelijks leven problemen met navigeren. Dat kan zijn door klachten zoals dementie, maar ook door gebrek aan oefening of hersenschade. Mensen raken voortdurend de weg kwijt en kunnen daardoor soms nog nauwelijks het huis uit. Even boodschappen doen of ergens op bezoek gaan is dan niet meer zomaar uit te voeren. Alleen bestaat er nog geen behandeling tegen verdwalen. Daar willen een onderzoeksteam van de Leidse universiteit verandering in brengen.

Onderzoek

In het publieksonderzoek wordt op grote schaal gekeken naar de verschillen tussen mensen. Ze stellen vragen als ‘wat doen factoren als leeftijd en geslacht met de prestatie van mensen op onze navigatieopdrachten?’ En: ‘wie kan er een goede inschatting maken van zijn navigatievermogen?’ De deelnemers doen in het onderzoek een wandeling op een onbekende planeet. Vervolgens wordt het navigatievermogen van de deelnemer vastgesteld aan de hand van een aantal opdrachten. Op basis daarvan ontvangt iedereen een persoonlijk advies om beter te kunnen navigeren. Ook jij kunt meedoen via navigerenkanjeleren.nl. De gegevens die de onderzoekers hiermee verzamelen, gebruiken ze om beter te begrijpen welke factoren een rol spelen bij succesvolle navigatie. Bovendien levert het een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van een behandeling van verdwaalklachten.

Hoe werkt navigeren?

Hoe werkt de weg vinden eigenlijk? Van der Ham legt uit: ‘Iedereen navigeert op een andere manier, uit zijn eigen standpunt of juist vanuit de wereld om zich heen.’ Maar is er nou écht een verschil tussen mannen en vrouwen? ‘We navigeren vooral anders’, volgens Van der Ham. ‘Mannen letten meer op noord en zuid, vrouwen meer op aanknopingspunten zoals gebouwen.’ Ouder worden kan ervoor zorgen dat je vaker verdwaalt, maar gelukkig kan iedereen zijn navigatievermogen trainen.

Blijven leren

Ook The Optimist deed mee aan het onderzoek. Wij kregen onder andere tips om vooral gebruik te maken van 2D-plattegronden, beter te onthouden waar onze route begon en meer aandacht te besteden aan de volgorde van de route. Wanneer en in welke volgorde gingen we rechts of links?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie