Hieraan danken we een lang leven

The Optimist 21 apr 2018 Gezondheid

Er is geen magische formule voor een lang en gelukkig leven. Het al dan niet of wel bereiken van een hoge leeftijd hangt af van vele factoren. Toch hebben bepaalde mensen meer kans om oud te worden dan anderen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Of we van nature een grote kans hebben om oud te worden, ligt verankerd in ons DNA. En we hebben het met name te danken aan één van onze ouders. Dit concluderen wetenschappers van het LUMC, onder wie hoogleraar moleculaire epidemiologie Eline Slagboom en promovendus Niels van den Berg. De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd in The journal of gerontology: biological sciences.

Extreem lang leven

Al jaren worden 421 families gevolgd door de onderzoekers. De families hebben allemaal meerdere leden die ouder zijn geworden dan negentig jaar. Een opvallend verschijnsel is dat de in totaal 944 extreem langlevende mannen en vrouwen ouder werden dan andere personen uit hetzelfde geboortejaar. Daarbij werden ze in vergelijking ook nog eens gezonder oud en pas op latere leeftijd getroffen door ouderdomsziektes.

Dank je, mam

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de moeder een lange levensduur doorgeeft aan haar kroost. Hoewel onderzoekers verwachtten dat ook de vader een rol zou spelen bij het doorgeven van de gunstige eigenschap, is dit niet het geval. Een verklaring hiervoor is dat extreem langlevende moeders een gezonder lichaam hadden en daarom grotere en gezondere kinderen kregen dan anderen.

Onderzoekers hebben het idee dat de aanleg voor een lang leven is vastgelegd in het mitochondriale DNA. Dit DNA krijgt een kind alleen van de moeder. Al het andere DNA krijgt een kind van beide ouders. De conclusie dat het overerven van een extreem lang leven vooral via de moeder verloopt sluit dan ook aan het idee.

Bron: NPO1
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie