Vier remedies tegen een winterdepressie

The Optimist 8 nov 2019 Gezondheid

De dagen worden korter, de zon schijnt minder en het wordt weer kouder. De eerste symptomen van depressie doen zich misschien voor. The Optimist deelt vier natuurlijke remedies die de winterdepressie kunnen verminderen.

Beweging

Depressie treft zo’n 20 procent van de volwassenen. Beweging speelt een belangrijke rol bij de behandeling ervan, schreven we in 2017. Door te bewegen maken de hersenen stoffen aan die ons geluk bevorderen. Drie keer per week dertig minuten buiten wandelen, zou zelfs effectiever zijn dan een antidepressivum. Ook tai chi of qi gong kunnen helpen je beter te voelen; deze bewegingsleer verlaagt het stresshormoon cortisol.

Lichttherapie

De zon is de krachtigste bron om depressieve gevoelens omlaag te brengen. Zo’n dertig tot zestig minuten voor een lichttherapielamp die 10 duizend lux genereert, zorgde voor een daling van de depressie met 2,5 punt op de Hamilton Depression Rating Scale (HDRS).

Niet zo’n lamp binnen handbereik? Probeer buiten in de zon te zitten of voor een zonnig raam. Een ommetje maken kan natuurlijk ook. Twee vliegen in een klap. Dit draagt absoluut bij aan het geluksgevoel.

Mediterraan dieet

Een mediterraans dieet is niet alleen goed voor de darmgezondheid, dit voedingsplan verbetert ook de mentale gezondheid. Met naar schatting 300 miljoen mensen die wereldwijd lijden aan depressie, is het een van de vaakst voorkomende psychische aandoeningen. Uit recent onderzoek blijkt dat voeding van invloed is op depressie. Een paar jaar geleden zetten we vijf korte voedingstips op een rij.

Cognitieve gedragstherapie

Door over gevoelens te praten, geeft dit perspectief en helpt het depressiesymptomen te beheersen. De drempel om hulp te zoeken kan soms hoog zijn. Woon je in het buitenland, dan is drempel ogenschijnlijk nog hoger, maar daar is een oplossing voor bedacht. Wereldwijd kan online therapie worden gevolgd. Auteur Modita van Zummeren van het boek Depressie, een Opstap naar Geluk vond ook een oplossing. Ze schreef hierover voor ons magazine in Van depressie naar creativiteit.

Sommige patiënten zijn ook zeer gebaat bij een antidepressivum, maar op de HDRS verlaagt deze depressies gemiddeld slechts 2,5 punten meer dan placebo-pillen. Dat is net zoveel als het effect van lichttherapie. Natuurlijke remedies uitproberen kan dus geen kwaad, eventueel in overleg met uw arts of therapeut. En ze zijn nog gratis ook. U zult misschien verrast zijn door de kracht van een stevige wandeling, natuurlijke voeding en de zon!

Lees ook deze vijf tips om de winterdepressie tegen te gaan.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Vier remedies tegen een winterdepressie”

 1. Goed artikel.

  Is het altijd een winterdepressie? Een depressie is heftig. Ik noem het ( althans voor mijzelf ) een winterdeprimeerdheid en de mijzelf flink motiveren maanden.
  Dagelijks een voedingssupplement waarin Vitamine D helpt mij. Mensen met een getinte tot donkere huid – zoals mijn kinderen -hebben dit zeker nodig indien dit oké is voor ze ( ik mag niets voorschrijven)
  Zomers – zonder in de zon te zitten- veel zonlicht via de huid absorberen helpt.
  En ja, dagelijks naar buiten. Dagelijks bewegen, ook in huis. De dag beginnen met bewegen op muziek. Mijn lichaam los krijgen. Tijdens de afwas en tijdens het huis doen muziek aan ( telefoon in broekzak) en bewegen.
  Salsa muziek helpt mij als ik de dag echt niet zie zitten.

  En … het scherm van de telefoon en tablet vanaf opstaan op heel fel zetten tot 21 uur en daarna op nachtstand, waardoor ik goed slaap. Dit doe ik dit jaar sinds de wintertijd is ingegaan. Het helpt mij echt. Wellicht een ander ook?
  Consekwent begin ik de dag met de Calm app En dit helpt mij eveneens.

  Nu het om 17 uur al bijna donker is, is het afzien en doorzetten. En ja, ik ben dankbaar voor al wat aan goeds in mijn leven is en dankbaar dat ik een dak boven mijn hoofd heb en een warm huis.
  Maar ja, dat eerder donker, het minder warm hebben, stijve gewrichten en spieren ondanks het bewegen en het koude zonlicht al maak ik het in huis nog zo gezellig vind ik nog steeds zwaar. Gelukkig ben ik de enige niet. Echter, dat geeft geen soelaas want een ieder is als een schildpad in deze maanden.

  Wat wel fijn is is dat de thermometer van de keukenklok op 28 graden is blijven staan. Erfenis van de warme zomer. Dat helpt mij herinneren aan het heerlijke gevoel van zwoele, warme, zonnige zomerdagen. Dat probeer ik steeds op te roepen.
  Want …in wezen ben ik een Optimist en een motiveerder.

  Na ja, ik zit te miepen hier. Dat is ws niet de bedoeling?

Geef een reactie