Dit kan helpen bij het voorkomen van een depressie

The Optimist 20 dec 2017 Gezondheid

Depressie is een veelvoorkomende ziekte die ongeveer 20 procent van de volwassenen treft. Wanneer je depressief bent, is het lastig om de lichtpuntjes in het leven te zien en te genieten van de dingen om je heen. Je bent somber, hebt nergens zin in en bent lusteloos. En hoe zwaar het ook is, het is tijd om in beweging te komen, ook als je geen depressie hebt.

Dat beweging goed is voor lichaam en geest weet je waarschijnlijk wel, het kan daarom ook wel als therapie gezien worden. Deze vorm van ‘therapie’ blijkt namelijk zo goed voor de geest te zijn dat het een depressie zou kunnen voorkomen.

Minder kans op depressie

In Noorwegen is gekeken naar de link tussen het beweegpatroon en een eventuele depressie van 30.000 Noren. Deze 30.000 Noren werden elf jaar lang gevolgd. Er werd gekeken naar hoe vaak en intensief bewogen werd en in welke mate er symptomen optraden van zowel angst als depressie. Geconstateerd werd dat het deel van de onderzoekspopulatie die niet aan beweging deed 44 procent meer kans had op het ontwikkelen van een depressie in vergelijking met het deel van de onderzoekspopulatie die één tot twee uur per dag bewoog. Door te bewegen zou dus mogelijk de kans op een depressie flink verlaagd kunnen worden. Het onderzoek liet namelijk ook zien dat twaalf procent die te maken kreeg met een depressie, voorkomen had kunnen worden door regelmatig te bewegen.

Niet alleen preventief

Bewegen is niet alleen goed om een depressie te voorkomen. Het speelt ook een belangrijke rol bij de behandeling van een depressie. Probeer daarom regelmatig te bewegen. Het zorgt er voor dat je lekkerder in je vel zit. Wanneer je beweegt, maken je hersenen namelijk stofjes aan waardoor je vrolijker wordt. En daarnaast kan bewegen er juist voor zorgen dat je meer energie krijgt, ook wanneer je je juist zo futloos voelt. Dus kom in actie en beweeg!

Ook in de Daily van vandaag:
Door deze uitvinding hoeven we niet langer het milieu met plastic te vervuilen
Deze stoffen geven je net dat beetje extra energie tijdens deze drukke dagen

Bron: Nederlandse Federadie Gezondheidszorg
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie