Haal je geluksgevoel uit zonlicht

The Optimist 27 feb 2019 Gezondheid

De afgelopen week zijn we erg verwend door zonnige dagen en aangename temperaturen. De vroege komst van de lente zet iedereen in het zonnetje en het warme weer is ver boven het gemiddelde van februari. Naast warmte heeft het mooie weer nog een aantal andere bijkomende voordelen en zorgt bovenal voor geluk. Maar hoe zit dit precies?

Gelukswetenschapper

In opdracht van dagblad Trouw voerde gelukswetenschapper Martijn Hendriks vorig jaar een onderzoek uit naar het effect van mooi weer. Hij trok een aantal blijmakende conclusies: ‘Mensen staan beter op met mooi weer, een effect dat de rest van de dag voelbaar is. Daarnaast besteden we op zonnige dagen meer tijd aan activiteiten die ons een gelukzalig gevoel geven. We werken minder, zijn meer buiten, sporten meer en pakken vaker de fiets naar werk.’

Deze blije gevoelens worden opgewekt door de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon. Endorfine is een lichaamseigen stof en werkt in eerste plaats pijn onderdrukkend. Daarnaast zorgt het voor een gevoel van geluk of euforie. Endorfine stimuleert je schild- en pijnappelklieren, zodat je meer energie krijgt en je je meer ontspannen voelt.

Sterker immuunsysteem

Zonlicht heeft ook lichamelijke voordelen. De extra aanmaak van vitamine D zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, botgezondheid en sterkere spieren. Meer tijd in de zon doorbrengen, zorgt ook voor een betere doorbloeding en aanmaak van witte bloedlichaampjes. Dit versterkt het immuunsysteem waardoor je beter beschermd bent tegen virussen en bacteriën. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat zonlicht en de aanmaak van vitamine D het risico op Multiple Sclerose (MS) verkleinen.

Lentegevoel

Zit je veel binnen voor je werk? Neem vijftien minuten van je pauze om even buiten rond te lopen en het lentegevoel te ervaren. Je hoeft niet bang te zijn dat dit gevoel meteen weg is als je weer naar binnengaat. Het gelukzalige gevoel van al dat zonlicht is namelijk sterker in de lente dan in de zomer.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Haal je geluksgevoel uit zonlicht”

  1. Ja, ik vind het prachtig …, maar wat doen al die mensen (zoals ook ik) die {soms stevig} last hebben van pollen allergien? Bij het huidige stralende weer staan de winter/voorjaarsbomen en heesters stuifmeel te verspreiden, waar iemand met zo’n allergie helemaal niet graag in zit …!!

Geef een reactie