Het stresshormoon verlagen met Tai Chi

The Optimist 31 okt 2017 Gezondheid

In deze drukke wereld heeft iedereen wel eens te maken met stress, de één heeft hier meer last van dan de ander. En ook gaat de één beter met stress om dan de ander. Door stress maakt het lichaam meer van het stresshormoon aan: cortisol. Gelukkig kunnen we dit hormoon op een hele ontspannende manier verlagen.

In Taiwan is onderzoek gedaan naar het effect van Tai Chi. Hier werd een groep Tai Chi-beoefenaars vergeleken met een groep lichamelijk inactieve Taiwanezen. De gemiddelde leeftijd van de onderzoekspopulatie was 53-54 jaar. De groep die aan de Chinese bewegingskunst deed hadden minstens drie keer per week een Tai Chi sessie van minimaal 40 minuten, tevens waren zij al ruim vier jaar hiermee actief. De groep die aan Tai Chi deed was een beetje slanker en daarnaast fysiek sterker dan de inactieve groep. Echter waren de verschillen niet statistisch significant. Wel was er een verschil te zien in de concentratie DHEA en cortisol.

Minder cortisol door Tai Chi

Het hormoon cortisol is een corticosteroïde. Deze corticosteroïde wordt aangemaakt uit cholesterol en komt vrij bij elke vorm van stress. Dit kan zowel psychologische als fysieke stress zijn. Het hormoon cortisol heeft als doel dat het verlies van energie, wat door stress wordt veroorzaakt, gecompenseerd wordt.

Wanneer het lichaam met te veel stress te maken krijgt, zal het cortisolgehalte alsmaar toenemen, met als gevolg slaapproblemen, een hoge bloeddruk, een minder goed werkend immuunsysteem en op de lange termijn mogelijk zelfs overspannen worden of een burnout. Tai Chi kan dit tegengaan omdat deze Chinese bewegingskunst voor een verlaging van dit hormoon zorgt.

Het effect van Tai Chi op DHEA

Niet alleen zorgt de Chinese bewegingskunst voor een verlaging van het stresshormoon cortisol, ook heeft de Chinese bewegingskunst een positief effect op DHEA. DHEA, ook wel dehydroepiandrosteron genoemd, wordt ook aangemaakt uit cholesterol. Tai Chi zorgde voor een verhoging van dit hormoon. En dit is positief, want DHEA is belangrijk voor het verminderen van vermoeidheid, meer energie en een langere levensduur. Tai Chi zorgt heeft een positief effect op beide hormonen door de combinatie van ontspanning en lichte lichaamsbeweging.

De onderzoekspopulatie van deze studie was echter wel klein, wij zijn dan ook benieuwd naar de resultaten van een vervolgstudie en zijn benieuwd naar jouw ervaring.

Ook in de Daily van vandaag:
Hoe Halloween van religieuze viering in een thematische feestdag veranderde
Met deze 5 tips lukt het jou om minder vlees te eten

Bron: Ergo Genics
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie