Met deze 5 tips lukt het jou om minder vlees te eten

The Optimist 31 okt 2017 Natuur & Milieu

Met zijn allen zijn we vorig jaar meer vlees gaan eten ten opzichte van 2015. Voor mens, dier en milieu is deze huidige vleesconsumptie niet houdbaar meldt Wakker Dier. Wij geven daarom 5 tips waardoor jij makkelijker minder vlees kan eten.

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier meldt dat we in 2016 77 kilo vlees aten, in 2015 was dit nog 74,5 kilo, dit gewicht is echter wel inclusief botten. De vijf jaren hiervoor was wel een dalende lijn te zien. Maar inmiddels eten we zelfs zoveel vlees dat we 46 procent meer vlees eten dan het Voedingscentrum als maximum adviseert.

Het minderen van vlees

Misschien ben je al vegetariër of vegan. Ben je dit niet, dan kan het misschien lastig zijn om minder vlees te eten als je een echte vleeseter bent. Begin dan bijvoorbeeld met een dag minder vlees te eten. Neem een keer wat extra groenten en noten in plaats van een stukje vlees en vervang vleeswaren voor bijvoorbeeld pindakaas of humous. Experimenteer en bouw het langzaam uit.

Vegetarisch is niet saai

Soms wordt gedacht dat het saai is om vegetarisch te eten, niets is echter minder waar. Wanneer je geen of minder vlees eet kan je nog steeds heerlijk eten, alleen dan net op een andere manier. Het kan zijn dat je je weg hier een beetje in moet vinden, maar via internet kom je genoeg heerlijke vegetarische gerechten tegen.

Varieer

In vlees zitten bepaalde voedingsstoffen die we ook via andere voedingsmiddelen binnen kunnen krijgen, echter kan het zijn dat hier dan net iets minder van de voedingsstof in zit. Een voorbeeld is vitamine B3, dit product kan je ook binnen krijgen via onder andere noten en fruit. Wel is het, net zoals wanneer je vlees eet, belangrijk om goed te variëren. Op deze manier zou je alle voedingsstoffen binnen moeten krijgen.

Kies voor peulvruchten

Peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten, zijn niet alleen lekker maar zitten ook nog eens vol belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamines uit het B-complex en ijzer. Peulvruchten kunnen daarom prima gegeten worden om vlees te vervangen. Ook met peulvruchten kun je meer kanten op dan je denkt. Zo kan je ze door een salade doen of door een stamppot. Maar je kunt er ook een heerlijke chili, soep of burger mee maken. Vergeet niet om ook lekkere kruiden toe te voegen.

Vleesvervangers

Vind je het toch lastig om minder vlees te eten? Dan kun je ook kijken naar vleesvervangers. Zo bestaan er inmiddels tal van verschillende vleesvervangers, zoals vegetarische kipstukjes, vegetarisch gehakt en nog veel meer. Ook kun je kiezen voor een vleesvervanger die niet per se op vlees lijkt, zoals een groenteburger of falafel balletjes.

Ook in de Daily van vandaag:
Hoe Halloween van religieuze viering in een thematische feestdag veranderde
Het stresshormoon verlagen met Tai Chi

Bron: Wakker Dier
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie