Nederlanders zijn één dag per week minder vlees gaan eten

The Optimist 4 aug 2017 Natuur & Milieu

Nederlanders zijn in de afgelopen zes jaar gemiddeld één dag per week minder vlees gaan eten. Aten we in 2011 nog 5,7 dagen per week vlees, tegenwoordig is dat nog maar 4,8 dagen per week, blijkt uit een enquête onder 1051 Nederlanders. Volgens Natuur & Milieu, de organisatie die het onderzoek liet uitvoeren, heeft de daling van één dag een grotere impact dan je zou denken.

De productie van vlees is erg belastend voor het milieu. Wanneer er minder vlees gegeten wordt, zal het milieu dus ook minder belast worden. Het is zelfs zo dat één dag per week minder vlees eten in dit geval gelijk staat aan één miljoen minder auto’s op de weg.

Natuur & Milieu laat jaarlijks onder de naam ‘Vegamonitor’ een onderzoek uitvoeren om een beeld te krijgen van de mate waarin Nederlanders vlees eten en hun houding te peilen ten opzichte van het eten van vlees. Dit keer werd er bij het onderzoek ook gevraagd naar de recente misstanden in de vleessector, zoals de stalbranden. De respondenten moesten aangeven of deze gebeurtenissen invloed hebben op de hoeveelheid vlees die ze eten. Maar liefst 41% zegt dat ze om deze reden minder vlees eten en 66% geeft aan minder vlees te zullen eten als dit helpt om stalbranden te voorkomen. 88% vindt bovendien dat de overheid meer aandacht moet besteden aan het dierenwelzijn in de stallen en in slachthuizen.

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat we weliswaar thuis minder vlees eten, maar dat de consumptie in restaurants juist toeneemt. Wellicht dat ‘uit eten gaan’ voor de gematigde vleeseter, de zogenaamde ‘flexitariër’, een reden is om een vleesgerecht te bestellen. Maar het komt ook door de variëteit op de menukaart. 36% vindt dat er te weinig keuze is in vegetarische aanbod. Meestal is er maar één gerecht vleesloos. Dat zouden er minstens drie moeten zijn, stelt Natuur & Milieu. Op die manier zou de vleesconsumptie nog verder naar beneden gaan.

Bron: Natuur en Milieu
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.