Met deze 5 tips ben jij de winterdepressie voor

The Optimist 13 okt 2017 Gezondheid

Je denkt misschien winterdepressie? Maar het is nog helemaal geen winter. Dit klopt. De dagen worden echter wel al korter en de temperatuur daalt. Misschien ben je moe en wil je eigenlijk in bed blijven liggen, maar helaas kan dit niet. De plicht roept. Dus stap je bed uit en ga met deze 5 tips de winterdepressie te lijf.

Ren je rot

Trek je schoenen aan en ga naar buiten om een stevige wandeling te maken of hard te lopen. Door lekker te bewegen maken de hersenen stofjes aan waardoor jij je lekkerder in je vel zal voelen. Wel is het belangrijk goed naar je lichaam de luisteren. Hoeveel energie heb je? Bij minder energie kan je bijvoorbeeld een mooie wandeling maken. Heb je heel veel energie? Gooi er dan wat tempo bij. Ook andere vormen van beweging zorgen er voor dat de hersenen deze fijne stofjes aanmaken. Zo kan je bijvoorbeeld ook gaan fietsen of dansen.

Dag- en nachtritme

Probeer je dag- en nachtritme te behouden, hoe graag je misschien ook wilt slapen. Wanneer je overdag extra dutjes gaat doen of juist laat je bed uit komt kan dit je ritme verstoren, waardoor je je alleen maar slechter zal gaan voelen. Blijf daarom in je ritme of ga bijvoorbeeld structureel iets eerder naar je bed.

Breng jezelf in balans

Leer te luisteren naar je lichaam. Wat heeft jouw lichaam nodig? Denk hierbij aan rust en beweging, maar ook voeding speelt een belangrijke rol. Zo heb je misschien veel behoefte aan producten die erg bewerkt zijn, maar het is juist beter voor je stemming om te kiezen voor producten die zo min mogelijk bewerkt zijn.

Misschien moet je even op onderzoek uit om te achterhalen wat jouw lichaam nodig heeft. Het kan daarom helpen om een dagboekje bij te houden met wat je doet op een dag en hoe je je voelt. Hierdoor kom je er achter wat goed gaat en wat misschien beter kan. Ook lichttherapie kan helpen jou terug in balans te brengen. Ga hiervoor langs de huisarts om advies te vragen.

Tijd voor jezelf

Probeer tijd voor jezelf te maken. Ook jij bent belangrijk en hebt af en toe behoefte aan rust. Hoe je die tijd voor jezelf wilt invullen is aan jou. Kies je er voor om met een kop thee en een goed boek op de bank te zitten? Ga je creatief aan de slag? Of ga je liever naar buiten om een lekker stuk te wandelen?

Wanneer je het heel druk hebt kan het ook nuttig zijn om met een planning te werken. Op deze manier heb je meer overzicht en kan je tijd voor jezelf inplannen.

Geniet van de mooie dingen

Met een winterdepressie kan het soms best lastig zijn om te genieten en plezier in de allerdaagse dingen te hebben. Probeer daarom de winterdepressie een stapje voor te zijn en elke dag bewust te blijven van de mooie dingen om je heen. Schrijf ze bijvoorbeeld op in de avond en lees ze de volgende ochtend weer voor je je bed uitstapt.

Hoe ga jij om met de dagen die steeds korter worden? En hoe zorg jij ervoor dat je niet in een winterdepressie belandt?

Ook in de Daily van vandaag:
Webinar met Arita Baaijens vindt plaats op donderdag 19 oktober
Op zoek naar de kern in onszelf met de documentaire Walk With Me

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.