Meer bewegen voor een gezonder en gelukkiger leven

The Optimist 30 aug 2017 Gezondheid

Beweging is erg belangrijk. Het zorgt er voor dat we gezonder zijn, maar ook dat we lekkerder in ons vel zitten. De Gezondheidsraad heeft daarom nieuwe beweegrichtlijnen opgesteld.

Voor het nieuwe advies van de Gezondheidsraad werd volgens de oude Nederlandse Norm Gezond Bewegen geadviseerd om op minimaal vijf dagen in de week minstens een half uur matig intensief te bewegen. Hieronder valt bijvoorbeeld fietsen, sporten in de sportschool of in een stevig tempo een wandeling maken.

Nieuwe richtlijnen bewegen

De Gezondheidsraad heeft nieuwe beweegrichtlijnen opgesteld en gaat voor een volwassenen in plaats van vijf dagen per week minstens een half uur matig intensief bewegen uit van minimaal 2,5 uur per week matig intensief bewegen. Deze 2,5 uur mag over meerdere dagen verspreid worden. Voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar wordt geadviseerd om elke dag minimaal een uur te bewegen.

Nou denk je misschien: de adviezen van de Gezondheidsraad en de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zijn eigenlijk hetzelfde? Echter maakt de Gezondheidsraad nu ook onderscheid in het soort beweging. Zo wordt voor volwassenen aangeraden om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen, inclusief balansoefeningen voor ouderen. Bot- en spierversterkende oefeningen doe je bijvoorbeeld via krachttraining of door te dansen, springen en traplopen. Voor kinderen wordt aangeraden deze spier- en botversterkende oefeningen minimaal drie keer per week uit te voeren.

Ook wordt aangeraden om minder te zitten. Neem dus regelmatig even een korte pauze om de benen te strekken.

Een betere gezondheid door beweging

Door voldoende en regelmatig te bewegen wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleind, evenals diabetes. Daarnaast is beweging voor ouderen gunstig omdat het risico op botbreuken afneemt en de loopsnelheid en spierkracht verbeteren.

Maar naast de positieve effecten die beweging op het lichaam heeft, is beweging ook belangrijk voor de geest. Door te bewegen maakt het lichaam namelijk stofjes aan waardoor je beter in je vel zal zitten. Hierdoor zal je je op korte, maar ook op de langere, termijn beter voelen.

Bron: Nieuws voor dietisten
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.