Negatieve emoties en depressie tegengaan met yoga

The Optimist 22 aug 2017 Gezondheid

Negatieve emoties en depressieve gevoelens zijn erg vervelend. Wie hier regelmatig last van heeft moet eens yoga proberen. Onderzoek toont namelijk aan dat al na twee maanden positieve effecten merkbaar zijn, zo wijst een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen uit.

Yoga wordt in het onderzoek omschreven als een ‘filosofisch systeem’, oorspronkelijk uit India, dat bestaat uit bepaalde houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie technieken. Aan het experiment deden zowel jonge studenten met depressieve klachten mee als mensen met een langdurige depressie.

Bij de studenten kreeg de ene helft een korte yoga training, terwijl de andere helft een ontspanningstraining kreeg. Beide groepen kregen vervolgens de opdracht om de training thuis met behulp van een oefenvideo gedurende acht dagen voort te zetten. Na afloop van de periode werden ze ondervraagd over hun gemoedstoestand. Het bleek dat de groep die aan yoga deed minder last had van angst en stress dan de groep die ontspanningsoefeningen had gedaan. Twee maanden later was dit nog steeds zo.

Het tweede deel van het onderzoek, waaraan mensen met een langdurige depressie meededen, is misschien nog wel hoopvoller. De groep had gemiddeld elf jaar depressieve klachten en waren vijf jaar onder behandeling. Ze volgden voor dit onderzoek een yogatraining van negen weken en ook zij moesten direct na afloop aangeven hoe ze zich voelden. Ook hier waren de negatieve gevoelens duidelijk afgenomen. Bovendien bleek bij een ondervraging na vier maanden dat ze ook minder piekerden en zich minder zorgen maakten, iets wat ook mogelijk samenhangt met de yogatraining.

Een voorzichtige conclusie is dat yoga kan werken als een interventie bij een depressie. Momenteel wordt er vervolgonderzoek gedaan onder vrouwen tussen de 18 en 34 jaar met een depressie, aangezien deze groep het meest ontvankelijk is voor depressieve klachten.

Bron: Lentis
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.