5 Voedingstips tegen depressie

The Optimist 16 jun 2017 Gezondheid

Van alle problemen waarmee mensen tegenwoordig geconfronteerd worden, blijkt depressie een van de moeilijkste om vast te stellen. Mensen lijden vaak in stilte, willen anderen niet lastig vallen of toegeven dat ze professionele hulp nodig hebben.

Zulke mensen gaan door met hun normale routines en, vaak, ook met hun ongezonde eetgewoonten. Het verband tussen voeding en depressie wordt steeds vaker door medici gelegd en zij boeken in toenemende mate succes met het gebruik van een speciaal dieet om de aandoening te behandelen.

Met naar schatting 300 miljoen mensen die wereldwijd lijden aan depressie, is het een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Uit recent onderzoek blijkt dat voeding van invloed is op depressie. Een aantal onderzoekers en Australische instellingen hebben samengewerkt om een onderzoekstudie over het onderwerp aan de Universiteit van Deakin in Victoria, Australië te doen. De studie werd uitgevoerd over een periode van 12 weken waarbij 67 patiënten met matige tot ernstige depressie werden geobserveerd. De onderzoekers gebruikten dieetrichtlijnen van zowel de Australische als de Griekse overheid, die tezamen een aangepast mediterraan dieet vormden.

Na de proefperiode concludeerden de onderzoekers dat bij meer dan 30 procent van de patiënten met depressie hun toestand was verbeterd. Slechts 8 procent van een controlegroep had dezelfde verbetering bereikt.

Een ander onderzoek, uit 2016, formuleerde de volgende voedingsregels tegen depressie:

1. Volg ‘traditionele’ voedingspatronen, zoals de mediterrane, Noorse of Japanse.
2. Verhoog de consumptie van fruit, groenten, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden.
3. Zet veel voedingsmiddelen op tafel die rijk zijn aan omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren.
4. Vervang ongezond voedsel door gezonder, voedzaam voedsel.
5. Beperk uw consumptie van verwerkt voedsel, fast food, (fabrieks)bakkerijproducten en snoepgoed.

Bron: Fox News
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.