Sleutels voor meer geluk in 2019

The Optimist 2 jan 2019 Zingeving

Veel dagelijkse zaken staan in verband met ons geluk. Maar wat kunnen we doen voor nog meer levensgeluk? Om het nieuwe jaar positief en optimistisch te beginnen hebben we de beste tips op een rij gezet. Begin vandaag nog!

Onze geluksman Chiel van der Linden bekijkt het van de positieve kant. Zijn manier voor meer geluk is door het geluk dat je ervaart een keer per dag te delen. Juist door mensen deelgenoot te maken van jouw geluk, voelen we ons allemaal gelukkiger. Hij ontwikkelde hiervoor de social app HappyWe. Begin vandaag nog met het delen van jouw geluksmomenten. De uitdaging ligt al voor je klaar.

Verrijken

Het helpt om het leven meer te waarderen. De ervaringen die we hebben, verrijken ons leven namelijk, schreven we begin 2018. Het gaat daarbij niet om het geluk dat we ervaren door materiële zaken, zoals een nieuwe jas of auto, doordat dit geluksmoment uiteindelijk vervaagt. Het gaat om de ervaring van een heerlijke wandeling of een bijzondere dag met een vriend of vriendin. Dat soort zaken blijven ons bij en geven zin aan het leven. Haal deze ervaringen zo nu en dan eens terug en zoek dergelijke ervaringen op. De Braziliaanse schrijver Paulho Coelho zei dan ook: ‘Wees dapper. Neem risico’s. Niets kan een ervaring vervangen.’ Word steenrijk van geest.

Omdenken

We schijnen bovendien gelukkiger te worden door minder te klagen. Door minder te zeuren kunnen we positiever door het leven gaan. Dit zorgt ervoor dat we ons mentaal en fysiek beter voelen en over meer energie beschikken, zeiden we in het voorjaar van 2018.

Als we klagen of mopperen is stress veelal de rode draad. Hoe voorkomen we dat? Uiteraard door goed voor onszelf te zorgen. Toch kan het ook helpen problemen en irritaties van een andere kant te bekijken. Probeer eens niet te oordelen over anderen. Waarom zijn we zoals we zijn? Daarnaast is het misschien eens tijd voor iets anders. Het feit dat we klagen over het werk en collega’s, geeft wellicht aan dat dit het moment is voor een carrièresprong of gewoon een weekendje weg? Met deze drie tips vind je in ieder geval je droombaan.

Voedsel van de geest

Zorg ook voor meer dopamine, een zeer belangrijke stof voor ons welzijn. Als het lichaam niet genoeg dopamine aanmaakt, voelen we ons sneller depressief en hebben we minder energie. Niet alleen een dagelijkse portie beweging zorgt voor de aanmaak, bepaalde voedingsstoffen helpen ook bij de aanmaak van dopamine. Denk aan voeding die rijk is aan tyrosine en antioxidanten voor het beschermen van de dopaminecellen. Welke voedingsmiddelen dat zijn? Lees het hier. Tevens helpen deze drankjes om je blij te drinken.

Verder helpen meditatie of koude en warme douches om ons gelukkiger te voelen. Bij mentale problemen of het vermoeden daarvan is het echter raadzaam om de huisarts op te zoeken; het kan zijn dat het lichaam moeite heeft met de aanmaak van dopamine. Wellicht kan de dokter iets voorschrijven waardoor het dopamineniveau verhoogt.

Lees ook in de Daily:
> Laat je inspireren door de langste studie over geluk
> Is moai de sleutel tot geluk?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Sleutels voor meer geluk in 2019”

  1. Net begonnen met een nieuwe baan. Ik heb niets te klagen of mopperen. Gebruik al een paar maanden de HappyWe app en de donkere dagen rond de kerst hadden daarmee gelukkig een lichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met