Van deze 5 drankjes word je weer blij

The Optimist 25 mei 2018 Gezondheid

Iedereen heeft wel een eens een minder dagje. Maar wat als dat sippe gevoel niet over gaat? The Optimist zet 5 ingrediënten op een rij voor de lekkerste drankjes. Om je blij te drinken.

1. Kurkuma
In een studie werd aangetoond dat kurkuma bijna net zo goed werkt als anti-depressiva. Dagelijks 1000 mg van het kurkuma-extract is al voldoende om een anti-depressieve werking te hebben.

Een lekkere cocktail met kurkuma maak je met 2 cm kurkuma, een handje goji-bessen, sinaasappelsap, 1 cm gember en wat ijsklontjes. Voor de virgin-variant gebruik je alleen een kopje amandelmelk, voor de alcoholische versie kan je er naar smaak ook een likeur zoals Licor 43 aan toevoegen.

2. Natuurlijke zoetstoffen
Een aantal onderzoeken hebben een verband tussen de consumptie van geraffineerde suikers en depressie. Veel cocktails bevatten suikersiroop, maar dat is heel makkelijk te vervangen door bijvoorbeeld agave nectar of ahornsiroop. Wat te denken van de traditionele Canadian Collins, een variant op de momenteel zo populaire gin & tonic?

– 1,5 delen gin
– 10 ml. Agave nectar
– een half glas bruisend water
– citroensap van een halve citroen, munt en granaatappelpitten.

Liever zonder alcohol? Laat de gin gewoon achterwege.

3. Vitamine B
Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine B een belangrijke bestrijder is van depressie. Niet alleen vitamine B12, maar ook B6 en B11 dragen bij aan onze geestelijke gezondheid. Banaan, mango, perzik en spinazie zijn allemaal rijk aan vitamine B. Een cocktail of smoothie met deze ingrediënten is een lekkere boost voor je humeur. Probeer bijvoorbeeld eens een van de nieuwste cocktail trends, de Banana Colada

– 30 ml. Rum 30 ml. Suikersiroop
– 30 ml. Kokosroom
– 120 ml. Ananassap
– 1 Banaan
– een beetje ijs

Liever non alcoholisch? Vervang de rum door perziksap.

4. St Janskruid
Sint Janskruid is een van de sterkste anti-depressiva die in de natuur aanwezig is. Zo sterk zelfs, dat het niet in combinatie met farmaceutische anti-depressiva mag worden gebruikt. Het kruid is als thee verkrijgbaar en als capsules. Met de thee valt heel wat lekkere drankjes te maken. Combineer bijvoorbeeld met multi-vruchtendrank en ijs voor een verfrissende cocktail, voeg sinaasappellikeur toe voor een beetje extra pit!

5. L-Tryptofaan
Dit aminozuur is één van de basisstoffen die nodig zijn om serotonine te maken. Het zit onder andere in haver, bananen, gedroogde pruimen, pinda’s en chocolade. Ook sommige zaden, zoals pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, amandelen en linzen zijn relatief rijk aan tryptofaan.

Een zelfgemaakte milkshake van havermelk, banaan en vanille-extract is een heerlijke boost voor uw humeur. Niet zoet genoeg? Voeg dan ahornsiroop toe. Dit drankje is ook goed te verrijken met zonnebloempitten, havervlokken en lijnzaad en vormt dan een verrukkelijk ontbijt.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Van deze 5 drankjes word je weer blij”

Geef een reactie