Is moai de sleutel tot geluk?

The Optimist 7 feb 2018 Samenleving

Er is een plek op de wereld waar mensen gemiddeld langer leven in vergelijking tot andere plaatsen op aarde. Dit plekje is Okinawa, in Japan. Mensen worden hier vaak ouder dan honderd jaar. Maar hoe kan dit eigenlijk?

Auteur en ontdekkingsreiziger Dan Buettner besloot te onderzoeken waarom men op deze plek langer leeft dan op andere plekken. Hij ontdekte dat de mensen in Okinawa een traditie hebben, genaamd moai.

Ontmoeting voor een gemeenschappelijk doel

In de bewoording van de mensen in Okinawa staat moai voor ontmoeting voor een gemeenschappelijk doel. Dit is bijvoorbeeld het geven van gezondheidstips aan elkaar, maar ook sociale- en financiële steun of het bespreken van spiritualiteit. Deze traditie is tot stand gekomen doordat boeren graag bijeenkwamen om te bespreken wat de beste manier is om gewassen te verbouwen.

Elkaar positief beïnvloeden

Inmiddels is het dus meer geworden dan deze goede manieren bespreken. Het is uitgegroeid tot een hechte familie- of vriendschapsband. Een gezelschap dat er voor elkaar is, een onvoorwaardelijke steun met vele voordelen voor iedereen. Want door alle gewoontes en gebruiken met elkaar te delen, beïnvloeden de groepsleden elkaar positief. Als één groepslid gezondheid en vitaliteit uitstraalt, wil de rest van de groep natuurlijk ook deze leefstijl nastreven. Voor hen zou deze leefstijl namelijk ook voordelig zijn en op deze manier wordt het een norm binnen de groep.

Sociaal isolement tegengaan

Het altijd hebben van iemand waar je op terug kan vallen geeft zekerheid en vertrouwen. Dit kan voor emotionele steun zijn of voor hulp bij wat dan ook. Je hoeft dus nooit iets alleen te doen want er staat altijd iemand voor je klaar. Het zorgt voor verbinding tussen de mensen en geeft daarnaast een gevoel van geluk. Je hoort namelijk ergens thuis en dit voorkomt dat je in een sociaal isolement belandt.

Lees ook in de Daily:
Ik at een maand veganistisch. Dit is wat er gebeurde
De eerste vrouw die is toegelaten tot de opleiding tot marinier

Bron: Paradijsvogels Magazine
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie