Met deze 3 tips vind jij je droombaan

The Optimist 15 jan 2018 Zingeving

We besteden een groot deel van ons leven aan werken. Het is dus zaak dat je iets doet dat helemaal bij je past. Want het is zonde van je tijd en energie als je niet tevreden bent over je baan. Maar hoe vind je die passende functie, die droombaan? Met onderstaande tips geven we je een optimistisch zetje in de goede richting.

Onderzoek: wat past bij mij?

Het is handig om bij het begin te beginnen: bij jezelf. Wie ben jij? Uit ervaring weet je waarschijnlijk waar je energie van krijgt. Zo niet, dan is het de hoogste tijd om dit te onderzoeken. Om erachter te komen wat precies bij je past kijk je naar je kwaliteiten en competenties. Waar ben je goed in? Is er iets waar je in uitblinkt? Als je zo snel niets kunt bedenken vraag jezelf dan af waarvoor mensen meestal naar je toe komen. Ben je altijd degene met een oplossing? Of heb je een goed luisterend oor? Het antwoord op de vraag kan onthullen wat jij de maatschappij te bieden hebt.

Om een goed profiel van je droombaan te kunnen schetsen is het belangrijk om te weten wat jouw drijfveren en waarden zijn. Wat beweegt jou? Denk na over wat je belangrijk vindt in een baan. Is dat vrijheid of juist zekerheid? Werk je graag alleen of in teamverband? Bedenk ook in wat voor bedrijfscultuur je graag zou willen werken. Het kan per bedrijf enorm verschillen hoe er met elkaar om wordt gegaan. Ook de normen en waarden verschillen per bedrijf. Waar voel jij je prettig bij?

Verkondig wat je zoekt en maak contact

Wanneer je weet wie je bent en wat er bij je past kun je pas echt op zoek naar jouw droombaan. Nu weet je immers wat jij een bedrijf te bieden hebt en wat je zoekt om gelukkig te worden in je werk. Misschien ben je er in de vorige stap wel achter gekomen dat je het liefst eigen baas wilt zijn. Laat je dan vooral niet tegenhouden, een positieve mindset is het halve werk. Het kan ook dat je toch liever in loondienst gaat. Wat het ook mag worden, vertel mensen om je heen waar je mee bezig bent, wat je zoekt en leg contacten. Het gebeurt geregeld dat je terecht komt in mooie situaties, door je eigen netwerk aan te spreken. Je kunt gewezen worden op een functie die jouw ideale baan blijkt te zijn. En vice versa: mensen uit je netwerk kunnen hun leidinggevende wijzen op jou, de persoon die wellicht perfect bij het team past. Je snapt: dan moet je omgeving wél op de hoogte zijn van jouw plannen en wensen.

Als je netwerkt wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat je ergens terecht komt en iets kan doen dat 100 procent bij jou past. Als je nog niet helder voor ogen hebt bij wat voor bedrijf of organisatie je je thuis voelt, is het een idee om oriëntatiegesprekken aan te vragen bij verschillende bedrijven. Tijdens zo’n gesprek kan je erachter komen hoe het er aan toe gaat bij het betreffende bedrijf. Uiteindelijk krijg je hierdoor een beter beeld van de mensen en bedrijven waarmee je in contact wil komen.

Blijf positief en zet door

Onder andere door de bestseller The Secret(2006) is ons bewustzijn over onze gedachten en intenties toegenomen . Dit gaat ook op voor een sollicitatieproces. Het kan aanvoelen als een pittige kluif om aan een baan te komen, laat staan je droombaan. Tijdens het solliciteren kunnen onzekerheden en afwijzingen om de hoek komen. De crux ligt hem in positief blijven. Probeer door te zetten en je focus te verleggen naar mogelijkheden in plaats van obstakels. Visualiseer jouw ideale baan en blijf voor ogen houden waar je het voor doet. Wanneer het even niet gaat zoals jij wil, bedenk dan dat gevoel je weer een stapje verder naar je droombaan brengt.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze supermarktketen maakt kinderen bewuster
Nederlandse moeders bedenken duurzaam alternatief voor kledingbranche

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie