Stevia kan mogelijk helpen bij de Ziekte van Lyme

The Optimist 2 aug 2017 Gezondheid

Jaarlijks worden er zo’n 1,2 miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek. Zoals bekend kan een tekenbeet de Ziekte van Lyme veroorzaken. De kans op de Ziekte van Lyme na zo’n beet is weliswaar klein (slechts in 2 tot 3 procent van de gevallen ontwikkelt de beet zich tot Lyme), maar de ziekte wordt alom gevreesd.

De ziekte van Lyme is namelijk moeilijk te genezen. Het is een bacteriële infectie en sommige patiënten genezen nooit. Vandaar dat er nog steeds wordt gezocht naar nieuwe manieren om de ziekte te beheersen. Nieuw onderzoek richt zich nu, na hoopvolle resultaten, op een onwaarschijnlijk geneesmiddel: Stevia.

De meeste mensen zullen Stevia kennen als het zoete poedertje voor in de koffie, maar wat misschien niet iedereen weet is dat deze zoetstof afkomstig is van de bladeren van de steviaplant, ook wel honingkruid genoemd. Aan dit plantje worden heilzame werkingen toegeschreven en, naar nu blijkt, dus met name voor mensen met de Ziekte van Lyme.

Onderzoekers van de Universiteit van New Haven in Connecticut ontdekten dat patiënten met deze ziekte gebaat waren bij de inname van een vloeibaar extract van de steviaplant. Het bleek dat de bacterie die de Lyme-ziekte veroorzaakt, de Borrelia burgdorferi, hiermee beter bestreden kon worden dan met antibiotica. Bij antibiotica kan op den duur resistentie optreden waardoor er een terugval kan plaatsvinden. Stevia draagt niet bij aan het resistenter worden van de bacteriën, wat betekent dat het effectiever werkt op de lange termijn. Een mooie bijkomstigheid is dat stevia een geheel natuurlijk geneesmiddel is, dat weinig tot niet schadelijk is. Vanwege de hoopvolle resultaten staat er nu een nieuw testprogramma op de planning.

Bron: Vital Updates
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.