Duurzaam koffie drinken: voor je productiviteit én het milieu

The Optimist 10 jun 2024 Gezondheid

Kom jij je werkdag ook niet door zonder je ‘bakkie’? Dat zit niet alleen in je hoofd; koffie drinken kan namelijk een positieve invloed hebben op je werkprestaties. Helaas is de koffiepauze niet de meest duurzame kantoorbezigheid. Hier lees je hoe deze voor een energieboost kan zorgen – en tegelijk zo groen mogelijk kan zijn.

De voordelen van koffie

We lezen de laatste tijd vooral veel over de nadelen van koffie. Zo kan te veel cafeïne zorgen voor rusteloosheid, gevoelens van angst of slaapproblemen. Maar zolang je het met mate drinkt, kan je dagelijkse bakkie je werkdag ook een stuk verbeteren. Wist je dat koffie, zonder suiker, zelfs in de Schijf van Vijf staat?

Voor velen is koffie een heerlijk begin van de (werk)dag, met name door het oppeppende effect. Dit komt doordat cafeïne zorgt voor een verhoogde activiteit in het brein en de aanmaak van stoffen zoals adrenaline en dopamine. Het resultaat? Je voelt je beter, energieker en je denkvermogen werkt als een sneltrein. Een gezamenlijk bakkie met je collega’s verbetert de teamspirit en daarbij is het natuurlijk ook gewoon lekker. Overdrijf in ieder geval niet en houd het bijvoorbeeld bij twee bakkies in de ochtend en eventueel nog eentje in de namiddag.

5x duurzamer koffie drinken

De prullenbak van de coffeecorner op kantoor zit aan het einde van de dag al snel stampvol met lege bekertjes, melkcups, suikerzakjes en roerstaafjes. Daarnaast ligt er door de wereldwijde vraag naar koffie een steeds grotere druk op de koffieboeren. Met deze extra tips is koffie drinken niet alleen goed voor jezelf, ook voor een duurzamere wereld.

1. Gebruik je eigen herbruikbare beker

Gelukkig is er de laatste tijd veel veranderd in de plastic spullen die samen gaan met onze dagelijkse kopjes koffie en thee op kantoor. Alsnog worden in sommige bedrijven veel wegwerpartikelen gebruikt. Dit is ook vaak een afweging van gemak en hygiëne versus duurzaamheid. Wat je in ieder geval zelf kunt doen is je eigen herbruikbare koffiebeker meenemen, dit voorkomt veel afval. Wanneer je kiest voor een thermosbeker blijft je koffie ook nog eens lekker lang warm. Is dit bij jou op het werk niet mogelijk? Probeer de wegwerpbeker dan in ieder geval vaker te gebruiken en zorg dat het afval goed gescheiden wordt voor recycling.

2. Zorgvuldig onderhoud van de koffiemachine

Ook in het soort koffiemachines zijn verschillende duurzame keuzes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tweedehands of refurbished exemplaar. Voor bedrijven is er de mogelijkheid om een professionele koffiemachine kantoor te leasen of in bruikleen nemen. Meestal is dit inclusief onderhoud en soms ook met een eigen inzamelsysteem voor cupjes. Wat voor koffiemachine er ook op kantoor staat; door regelmatig en zorgvuldig onderhoud verleng je de levensduur en blijft het apparaat zo zuinig mogelijk werken.

3. Fairtrade koffie; wel zo eerlijk

Je kopje koffie smaakt net iets lekkerder wanneer je weet dat de koffieboeren en plantages er ook van kunnen genieten. Veel bakjes leut zijn namelijk geen ‘zuivere koffie’. Kies daarom voor koffiebonen met een duurzaamheidskeurmerk. Deze kun je bijvoorbeeld herkennen aan certificaten zoals Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance. Het ene keurmerk legt meer nadruk op de mens en maatschappij en het andere op het milieu. Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie over de verschillende keurmerken.

4. Gebruik minder melk of kies voor een zuivelvervanger

Het is niet alleen de koffie, maar vooral ook de melk die een milieu-impact heeft door de vervuilende zuivelindustrie. Als je in je dagelijkse dieet voldoende zuivel binnenkrijgt, zou het veel schelen wanneer je je koffie zwart drinkt. Het is misschien even wennen, maar al snel wil je niet meer anders. Daarbij zijn er ook heerlijke alternatieven voor koemelk, zoals havermelk. Er zijn zelfs melkvervangers speciaal bedoeld voor de koffie, deze vind je doorgaans in het Barista assortiment.

5. Wees zuinig

Kleine aanpassingen in je koffiegewoontes kunnen al een groot verschil maken. Zet in ieder geval altijd koffie op maat  en maak niet meer dan je opdrinkt. Bij filterkoffie kun je het beste een thermoskan gebruiken in plaats van de koffie warm te houden op de plaat van de machine. Schakel het apparaat na gebruik uit en vergeet deze niet op tijd van de stand-by stand af te halen. Spoel je herbruikbare beker ook niet steeds af onder de kraan en al helemaal niet met warm water. Doe dit bijvoorbeeld 1x aan het einde van de dag.

Ten slotte, wist je dat er organisaties zijn die het koffiedik kunnen hergebruiken? Zeker bij een groot bedrijf kan dit voor een grote afvalstroom, en dus een flinke kostenpost, zorgen. Kijk eens naar mogelijkheden om het prut af te laten voeren voor milieuvriendelijk hergebruik, zoals voor compost. Het gebruik van koffiedik kan natuurlijk ook thuis: van plantboosters, natuurlijke kattenverjager tot zelfgemaakt scrub!

Met  bovenstaande tips haal je alles uit heerlijk bakkie, voor jezelf… en de rest van de wereld.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie