FriDaily: nieuw exoskelet helpt gehandicapte mensen lopen

The Optimist 10 mei 2024 Gezondheid

Een nieuw robotisch exoskelet dat in Italië wordt geproduceerd belooft de kwaliteit van leven van gehandicapte of gewonde mensen te verbeteren. De bediening heeft drie modi, afhankelijk de behoeftes van de gebruiker.

Het exoskelet kwam tot stand door een samenwerking tussen het Italiaanse Instituut voor Technologie en het Nationale Verzekeringsinstituut voor Arbeidsongevallen. De onderzoekers noemen de uitvinding Twin.

Batterij-aangedreven motoren bij de knie- en heupgewrichten zorgen voor normale beweging op basis van drie verschillende modi: loopmodus, opnieuw trainen-modus en TwinCare-modus.

De loopmodus is voor gebruikers die verlamd zijn vanaf de taille naar beneden en beweegt hun benen voor hen met aanpasbare loopsnelheden. De opnieuw trainen-modus is voor gebruikers die wel enige controle hebben over hun benen, maar kracht en mobiliteit moeten opbouwen. Om dat mogelijk te maken, biedt het exoskelet hulp wanneer het beweging voelt.

Tot slot helpt het exoskelet in de TwinCare-modus mensen die gewond zijn aan slechts één been. Software op een tablet stemt de beweging en gang van een functioneel been af op het exoskelet dat om het niet-functionele been is gewikkeld. Die software zorgt ervoor dat de bewegingen gelijkmatig en in balans zijn. Sinds de ontwikkeling van de Twin in 2013 heeft de uitvinding een batterijlevensduur van ongeveer 4 uur. Het hulpmiddel is gemaakt van licht aluminium modules die makkelijk te demonteren zijn.

Het is nog steeds slechts een prototype zo zijn krukken nog nodig om het evenwicht van de gebruiker te bewaren. Maar onderzoekers zijn hoopvol. Mensen die de technologie testen zijn blij dat zo’n geavanceerde technologie wordt ontwikkeld ten behoeve van mensen met een handicap.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie