Waarom jij je gelukkiger voelt in de zomer + tips

The Optimist 10 jun 2024 Gezondheid

Op 1 juni is de meteorologische zomer officieel begonnen. Oftewel, we mogen de komende tijd rekenen op langere dagen en meer zon. Word jij ook alleen van die gedachte al blij? Je bent niet de enige. Volgens verschillend onderzoek voelen we ons gelukkiger bij mooi weer. Hoe komt dat en hoe kun je alles uit de zomer halen?

Het psychologische effect van de zon

Lange, lichte dagen kunnen een positief effect hebben op je gemoedstoestand. Je lichaam maakt dan namelijk meer serotonine aan. Serotonine is een stofje in de hersenen dat ervoor zorgt dat je je gelukkig en energiek voelt. Bovendien zorgt zonlicht op je huid voor de aanmaak van vitamine D. Deze ‘zonvitamine’ is onder andere belangrijk voor je weerstand en sterke botten. Daarnaast helpt zonlicht bij de productie van endorfines, die bekend staan als natuurlijke pijnstillers en stressverlagers. Tenslotte wordt ook melatonine, het hormoon dat je slaap-waakritme regelt, beïnvloed door zonlicht. Een gezonde balans van deze stoffen draagt dus bij aan je algehele welzijn en maakt de zomer een seizoen van meer energie en geluk.

Meer mensen op straat, meer sociale contacten

Een ander voordeel van de zomer is dat mensen vaker buiten zijn. Hierdoor is het makkelijker om sociale contacten te leggen en te onderhouden. Of je nu een wandeling maakt in het park, een terrasje pakt of naar een festival gaat; de zomer is hét moment om nieuwe mensen te ontmoeten en bestaande vriendschappen te versterken. Dat we hier gelukkig van worden, bleek wel tijdens de coronacrisis; een periode waarin veel mensen zich niet happy voelden door het weinige contact met anderen.

Wat ga jij deze zomer doen?

In de zomer zijn er natuurlijk vanuit praktisch oogpunt ook gewoon veel meer dingen om te doen. Is het geen duik in het water, dan is het wel het terras of een bbq met vrienden. Deze maanden zijn het moment om je geluk nog eens extra te versterken. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Een paar ideeën om je op weg te helpen:

  • Bezoek een festival: zomers zijn dé tijd voor festivals. Of je nu van muziek, eten of kunst houdt – er is altijd wel iets te vinden dat bij je past. Een simpele zoekopdracht op internet en je hebt zo je perfecte festival gevonden.

  • Ga naar het strand: niets is zo ontspannend als een dagje strand. Neem een goed boek mee, bouw zandkastelen met de kids of maak een lange wandeling langs de kust. Houd je niet van drukte? De uitgerekte stranden van de Waddeneilanden zijn dan een ideaal alternatief. Op zo’n eiland ben je dichtbij en er tegelijk toch even helemaal uit.

  • Outdoor sporten: probeer eens iets nieuws. Wat dacht je van suppen, kajakken of mountainbiken?

  • Activiteiten op het water: zelfs als je geen waterrat bent, is er genoeg te doen in ons land. Vanaf het water ziet alles er net iets anders uit en het is heerlijk met mooi weer. Huur bijvoorbeeld een boot. Dit kan een luxe motorboot zijn, maar ook een eenvoudige rubberboot die je voor een prikkie kunt aanschaffen. Varen op een meer of kanaal in de buurt is een geweldige manier om te ontspannen en van de natuur te genieten.

  • Ook wandelen is een perfecte bezigheid in de zomer om de natuur te verkennen en tegelijkertijd actief bezig te zijn. Organiseer een wandeling met vrienden of familie en ontdek nieuwe plekken. Nederland heeft zoveel mooie wandelroutes, zoals de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en de duinen bij Schoorl. Vergeet niet om voldoende water en snacks mee te nemen voor onderweg.

Picknicken uitgelicht: dé activiteit die hoort bij de zomer

Lekker samen buiten met wat lekkers op een picknickkleed, altijd een goed idee. Een gezellig uitje met vrienden of familie én ook nog eens low-budget. Kies een mooie locatie uit, zoals een park of het strand en neem een mand vol lekkers mee. Dit kun je zo uitgebreid doen als je zelf wil. Vergeet in ieder geval niet het bestek en drinkbekers mee te nemen en natuurlijk een comfy kleed om op te zitten. Denk ook na over eventuele dieetwensen en genoeg vermaak voor kinderen die meegaan. Inspiratie nodig voor de perfecte picknick maaltijd? Kijk dan eens naar de zomerse recepten op Boodschappen.nl. Hier vind je verschillende heerlijke ideeën om je picknick tot een succes te maken.

Geniet van de lange dagen, maak nieuwe herinneringen en zorg goed voor jezelf!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie