Positief nieuwsoverzicht: groen tegen burn-out, frambozen tegen diabetes en meer
Uitgelicht Samenleving

Positief nieuwsoverzicht: groen tegen burn-out, frambozen tegen diabetes en meer

The Optimist 13 mei 2019

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Groen inzetten bij burn-out

De inzet van natuur kan burn-out klachten bij werknemers reduceren en de re-integratie op de arbeidsmarkt bevorderen, schrijft IVM Natuur Educatie. Roald Pijpker, promovendus bij leerstoelgroepen Gezondheid en Maatschappij en Rurale Sociologie van Wageningen University & Research, doet hier onderzoek naar sinds 2018. Het onderzoek wordt in 2022 afgerond. Jongeren met een burn-out die willen meewerken kunnen contact opnemen.

Uitvinding van diabeticus

Suikerpatiënt Robin Koops bedacht aan de keukentafel een eigen insulinepomp, schrijft het AD. Na een kleine tien jaar besloot hij zich te verdiepen in zijn ziekte. Hij wilde daarbij af van de vele keren bloed prikken en het insuline spuiten per dag. Zijn eerste insulinepomp was nogal groot en wat onhandig. Inmiddels heeft Robin een versie gemaakt met het formaat van een fors mobieltje en momenteel werkt hij aan een nog kleinere versie. Robin heeft veel baat bij zijn eigen uitvinding. Hij hoopt met zijn uitvinding ook anderen te kunnen helpen.

Fijnstof meten in de ruimte

Afgelopen week werd bekend dat het Nederlandse ruimtevaartagentschap NSO zeven miljoen euro uittrekt voor een instrument dat met NASA-satelliet PACE de ruimte in moet gaan. Dat schrijft NOS. Het instrument genaamd SPEXone meet hoeveel fijnstof in de atmosfeer aanwezig is, waaruit dat fijnstof bestaat en wat de invloed is van die deeltjes op klimaatverandering. In 2022 moet een satelliet om de aarde draaien met het Nederlandse hightech-hoogstandje aan boord.

Microplasticszuivering

Een Nederlands initiatief, dat de natuur een stukje schoner maakt, is de Great Bubble Barrier. Dit is een soort gordijn van luchtbellen dat vanaf de bodem van een rivier omhoog komt en langsdrijvend plastic tegenhoudt, terwijl vissen en andere dieren gewoon door kunnen zwemmen. Aan het bellenscherm is jaren gewerkt. De initiatiefnemers wonnen er verschillende prijzen mee. Volgende maand wordt de Bubble Barrier geplaatst bij een rioolwaterzuivering in het Noord-Hollandse Wervershoof. Dan moet blijken of het ook lukt om microplastics uit gezuiverd afvalwater te filteren.

Frambozen tegen diabetes

Frambozen blijken te helpen tegen diabetes type 2, meldt het Britse tijdschrift What doctors don’t tell you. Twee Amerikaanse universiteiten onderzochten het effect van het fruit op de bloedsuikerspiegel. Elke ochtend een portie van 125 gram kan de kans op diabetes aanzienlijk verlagen, zelfs bij risicogroepen, zoals mensen met ernstig overgewicht. Ook als je al diabetes type 2 hebt, zorgen frambozen voor een lagere bloedsuikerspiegel. Het gunstige effect komt door de grote hoeveelheid antioxidanten, de zogenaamde polyfenolen, in frambozen.

Lees hier het positief nieuwsoverzicht van vrijdag.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *