Positief nieuwsoverzicht: gezonde lunch bij rotbui, pianospel voor varkens en meer

The Optimist 13 feb 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Sacherijnig? Eet een gezonde lunch

Ben je een beetje humeurig? Kies dan voor een gezonde lunch. Gezond eten kan helpen om de stemming te verbeteren, blijkt uit een recent onderzoek van de universiteiten van Manchester en Sydney. Volgens psycholoog Joseph Firth is voor het eerst echt aangetoond dat een gezond dieet leidt tot een betere mentale gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat het zelfs de symptomen van depressie behoorlijk kan verminderen. Maar wat moeten we nou verstaan onder zo’n gezond dieet? Volgens Firth zijn dat maaltijden met bijvoorbeeld veel vezels, dus onder meer groenten, fruit en volkorenproducten.

Kunstmatige intelligentie maakt oude symfonie af

De Achtste Symfonie van de Oostenrijkse componist Franz Schubert wordt ‘Die Unvollendete’ oftewel de onvoltooide genoemd. Om de simpele reden dat Schubert de symfonie 200 jaar geleden nooit heeft afgemaakt. Veel musici hebben een poging gedaan om de symfonie te voltooien. Ook Huawei waagde zich aan die klus met behulp van een robot. Die maakte op basis van onder andere toonhoogte en toonsleutels twee nieuwe delen van de symfonie, dat schrijft het AD. Het complete stuk werd gisteravond opgevoerd in Londen. Volgens de krant klonk het indrukwekkend.

Wat staat ons allemaal nog meer te wachten als we het over kunstmatige intelligentie hebben? Mariska van Doorn schreef erover voor The Optimist. Lees ook De mens vernietigen door kunstmatige intelligentie.

Sportveld van oude tennisballen

Papier gemaakt van maïsstengels en gympen van oceaanplastic. We zien steeds meer initiatieven voor hergebruik voorbij komen. De circulaire economie komt al aardig op dreef, en dan kunnen we die 5 miljoen tennisballen die elk jaar worden weggegooid niet vergeten. Van de ballen kan een sportveldje gemaakt worden waar kinderen op kunnen sporten, aldus oud-tennisser Richard Krajicek tijdens NOS Nieuws.

Lang werd gedacht dat je tennisballen niet kon recyclen. Het is namelijk moeilijk om het vilt en de lijm te scheiden van het rubber. Maar dat is nu dus toch gelukt. Voor het sportveld hebben de Krajicek Foundation en partner ABN Amro 50.000 oude tennisballen nodig. Heb je die nog liggen, dan kun je deze inleveren bij de vestigingen van de bank.

Pianoconcert voor varkens

Afgelopen week werd op de opvangboerderij Het Beloofde Varkensland een rustgevend pianoconcert gegeven voor de varkens die gered zijn van de slacht. Het concert werd verzorgd door pianist Mike Boddé. Hij vertelde op Radio 10: ‘De zwarte vleugel staat midden tussen het hooi en de varkens; die zijn eerst een beetje aan het rondscharrelen. Maar als je hele rustige muziek voor ze gaat spelen, dan gaan ze erbij liggen op een gegeven moment en vinden ze het wel best.’

Dat varkens van pianomuziek houden, ontdekte Boddé al eerder toen hij een concert gaf in een stal. Mensen waren overigens ook welkom. Voor hun had de organisatie zitplaatsen op de strotribune ingericht en ligplaatsen in slaapzakken naast de varkens in het hooi.

Tinder voor asielhonden

In Litouwen kun je een bijzondere nieuwe app downloaden. Het gaat om een Litouwse ‘datingapp’ voor asielhonden. Een soort Tinder dus. De app is een uitkomst. Er zijn in Litouwen veel zwerfhonden en veel mensen die graag een hond willen. Een goede match dus.

Duurzame verpakkingen door melkboer

Soms kun je voor innovatieve oplossingen gek genoeg het beste kijken naar het verleden. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld afval door verpakkingen. Het bedrijf Loop zocht z’n inspiratie bij de ouderwetse melkboer, die de melkflessen na gebruik bij de mensen thuis ophaalde. Zo werkt Loop. Je krijgt een doos met producten thuisbezorgd, bijvoorbeeld shampoo en ijs. Alleen dan niet in een wegwerpverpakking, maar in een herbruikbaar bakje of flesje, dat Loop weer op komt halen.

Volgens Fast Company staan grote merken in de rij. Milka, AXE en Haagen Dasz doen bijvoorbeeld al mee. Vanaf de lente is Loop te gebruiken in New York en Parijs. Het concept komt ook naar Nederland dankzij Unilever. De markt voor luxe herbruikbare verpakkingen is daarmee geopend.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van maandag.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie