Positief nieuwsoverzicht: bewuster reizen, een nieuwe knie zonder operatie en meer

The Optimist 11 feb 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Bewuster reisbeleid

Universiteiten doen onderzoek naar klimaatverandering en waarschuwen ervoor, maar kijken ze wel genoeg naar hun eigen vlieggedrag? Een groep wetenschappers vindt dat dat beter kan. Zij sturen vandaag een brief naar alle Nederlandse universiteiten. De brief is een oproep voor een bewuster reisbeleid. Het idee is dat ze stilstaan bij mogelijke alternatieven. Hoogleraar Humanitaire Hulp Thea Hilhorst is een van de initiatiefnemers van de brief. Zij richt haar eigen werkreizen sinds een half jaar heel anders in en reist meer per trein. Daarbij plakt ze verre reizen aan elkaar, zodat ze niet heen en weer blijft vliegen. Hilhorst hoopt dat veel universiteitsmedewerkers de brief zullen ondertekenen. En dat universiteiten meer gaan samenwerken om een slim reisbeleid op te stellen. Eerder is in Denemarken al een vergelijkbaar initiatief opgezet. Daar tekenden zeshonderd wetenschappers die brief.

Nieuwe knie zonder operatie

Het is mogelijk om een nieuwe knie te krijgen zonder operatie. Het UMC Utrecht bedacht de knie-distractie. Daarbij worden de botdelen van het boven- en onderbeen met metalen pinnen een paar millimeter uit elkaar getrokken. Na een paar weken herstelt het beschadigde kraakbeen zich. Patiënten blijken na distractie net zo goed te kunnen lopen als mensen met een kunstknie. Met als voordeel dat ze minder last van pijn hebben. De resultaten zijn zo goed dat kniedistractie nu in tien ziekenhuizen wordt aangeboden.

Proeftuin op de Noordzee

Vlakbij Scheveningen komt een groot testgebied waar bedrijven en onderzoeksinstellingen nieuwe technologieën kunnen testen. Het gebied is een soort proeftuin op de Noordzee. TNO heeft interesse om er drones te testen waarmee drenkelingen worden opgespoord. De gemeente Den Haag zoekt nu meer bedrijven die hun product in het testgebied willen uitproberen.

Integreren gaat beter met een fiets

Integreren gaat beter op twee wielen, meldt dagblad Trouw. Steeds meer internationale studenten kiezen voor een opleiding in Nederland. De afgelopen tien jaar is dat aantal zelfs verdubbeld. Deze internationale studenten blijken beter mee te kunnen doen in het studentenleven als ze kunnen fietsen. En natuurlijk is het dan ook handig als je weet wat haaientanden zijn en hoe een voorrangsbord eruitziet. De studenten krijgen dan ook verkeersles.

In actie tegen zware pijnstillers

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, komt in actie tegen het toenemende gebruik van zware pijnstillers. Dit meldt de Volkskrant. We zijn in Nederland de afgelopen tien jaar steeds meer van dit soort zeer verslavende pijnstillers gaan gebruiken. Dat komt niet alleen door de vergrijzing, maar ook doordat artsen minder terughoudend zijn in het voorschrijven van de medicatie. Bruins wil dat er betere voorlichting komt voor zowel artsen als patiënten over het gebruik van zware pijnstillers. Ook wil hij onderzoeken op welke schaal zulke medicijnen recreatief worden gebruikt.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van vrijdag

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie