Positief nieuwsoverzicht: anti-dengue doe-het-zelf-kit, sensorbroeken en meer
Uitgelicht Samenleving

Positief nieuwsoverzicht: anti-dengue doe-het-zelf-kit, sensorbroeken en meer

The Optimist 15 apr 2019

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Doe-het-zelf-kit tegen dengue-virus voor kinderen

In de Colombiaanse stad Medellin krijgen basisschoolkinderen een doe-het-zelf-kit mee naar huis om muggen te kweken. De muggen mogen vervolgens worden vrijlaten in de buurt, om zoveel mogelijk mensen te prikken. De muggen dragen het Wolbachia-virus. Dit voorkomt dat muggen het denguevirus ofwel knokkelkoorts overdragen, dat vertelt Scott O’Neill, directeur van het World Mosquito Program. De methode bleek succesvol in Townsville in Australië. Het virus werd daar uitgeroeid in een stad met 187.000 inwoners.

Robot controleert veiligheid olie- en gasplatforms

Met één oog op de grond gericht en een oog vooruit, rolt de inspectierobot van het bedrijf ExRobotics met rupsbanden over het terrein. De robot kan worden ingezet om de veiligheid van olie- en gasplatforms te controleren en zo roestvorming en gaslekken opsporen. Vanuit een controlekamer kan de inspecteur zien wat de robot allemaal ontdekt. En met de komst van 5G wordt dat alleen maar makkelijker. Dat zorgt namelijk voor beter beeld, volgens technicus Jeroen Mostert op Bright. Hoe scherper de beelden, hoe grondiger de inspecties. Op dit moment wordt de 5G-variant getest op een terrein in Pernis.

‘Sensorbroek’ tegen blessures bij voetballers

In Delft werkt een team aan een volgende stap: een sensorbroek die kan helpen blessures te voorkomen, dit publiceerde Bright. De sensorbroek meet de bewegingen tijdens het voetballen. Met die informatie kan later worden teruggerekend hoe groot de kracht is geweest van een spierbeweging. Erg handig zo’n broek, vindt Edwin Goedhart, bondsarts van het Nederlands elftal. Hij voorspelt dat de sensorbroek de dagelijkse manier van trainen gaat veranderen en dat voetballers daardoor minder blessures oplopen.

H&M wil tweedehands kleding verkopen

H&M is een pilot gestart in Zweden voor de online verkoop van tweedehands kleding. Het gaat om een samenwerking met Sellpy, een Zweeds platform voor tweedehands kleding. H&M wil het initiatief in de komende jaren uitbreiden naar andere markten en merken.

Naast duurzame kleding willen klanten ook meer transparantie over waar en hoe hun kleding wordt gemaakt. Daarom wordt binnenkort een systeem gelanceerd, waarmee je kunt zien in welke fabriek een kledingstuk is gemaakt, maar zijn ook allerlei details te vinden over de gebruikte stoffen.

Zweedse stad recyclet helft afval door kleurensysteem

Afval scheiden in zeven felgekleurde vuilniszakken. Het lijkt een hoop werk, maar daar hebben de inwoners van de Zweedse stad Eskilstuna geen problemen mee. Bijna iedereen scheidt zijn afval op die manier. In de groene vuilniszak gaan bijvoorbeeld etenswaren, in de roze textiel en de gele papier. Eenmaal bij de afvalverwerker kunnen machines de kleuren herkennen en daardoor het afval scheiden. En van het voedsel uit die groene vuilniszakken daar wordt bijvoorbeeld weer biogas van gemaakt voor stadsbussen.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van vrijdag.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *