Gemodificeerde muggen roeien knokkelkoorts uit in stad

The Optimist 11 aug 2018 Gezondheid

Goed nieuws uit Australië. Het lukte onderzoekers het denguevirus ofwel de knokkelkoorts uit te roeien in een stad met 187.000 inwoners. Onderzoekers zette hiervoor anti-denguemuggen in. De laatste vier jaar zijn er geen uitbraken meer geweest van het knokkelkoortsvirus.

Het virus wordt veroorzaakt door een infectieziekte die met name voorkomt in (sub)tropische gebieden. Bij mensen die dergelijke landen hebben bezocht, komt de ziekte regelmatig voor. Symptomen zijn onder meer plotselinge hoge koorts, hoofdpijn achter de ogen en spier- en gewrichtspijn.

Zo’n tweeduizend mensen in Townsville, Georgetown kregen het virus. Door muggen op de wereld te zetten die de Wolbachia-bacterie droegen, kon de uitbraak worden stopgezet. Muggen met deze bacterie brengen namelijk geen andere ziektes over. Normaal gesproken draagt ongeveer zestig procent van de muggen deze bacterie, schrijft de Britse krant The Guardian.

Veelbelovend

Onderzoekers hopen op deze manier ook het Zikavirus in Brazilië en malariavirus aan te kunnen pakken. Het resultaat in de stad Townsville is veelbelovend, aangezien eerdere experimenten op relatief kleine schaal zijn geweest. Denk aan een omtrek 1 tot 1,5 vierkante kilometer. De muggen in Townsville werden uitgezet op zo’n 66 vierkante kilometer. De resultaten werden gepubliceerd op Gates Open Research, de grootste financier van het programma. Scott O’Neill, leider van het project, is enorm enthousiast over het succes. ‘Vooralsnog werkte niets om de knokkelkoorts of de Zikapandemie in Rio de Janeiro onder controle te krijgen.’ Het team heeft echter als doel wereldwijd tot oplossingen te komen.

Vervolg onderzoek

Het programma bevindt zich dan ook in elf andere landen. De volgende grote test vindt plaats in Yogyakarta in Indonesië. Hier worden in verschillende gebieden muggen met Wolbachia-bacterie vrijgelaten. Daarna worden de resultaten vergeleken met andere gebieden waar dit niet het geval is.

Het gebied in Rio de Janeiro is echter tweemaal zo groot als Townsville en de bevolking met meer dan 1,5 miljoen mensen is zes keer zo groot. ‘Rio is een van de moeilijkste plekken om te werken’, zegt O’Neill. ‘De Braziliaanse krottenwijken zijn een hele uitdaging. Als we hier succesvol kunnen zijn, kunnen we waarschijnlijk overal ter wereld succesvol zijn.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Gemodificeerde muggen roeien knokkelkoorts uit in stad”

Geef een reactie