Zweedse Facebook-groep verdedigt mensen online

The Optimist 1 mei 2019 Samenleving

De komst van sociale media maakt het gemakkelijk om online te pesten. Als antwoord hierop is in Zweden de Facebook-groep #jagärhär of ‘ik ben hier’ ontstaan. De groep beschermt mensen die online lastig worden gevallen door zogenoemde ‘internet-trollen’. Daarnaast gaat de groep ook het verspreiden van desinformatie tegen. De bijna 75 duizend leden van de groep gaan negatieve reacties tegen door een stortvloed aan positieve reacties te postten. Daarnaast vragen ze mensen die verkeerde informatie postten waar ze die informatie vandaan hebben.

Mina Dennert, journalist van beroep, richtte de groep op. Ze was geschokt over de hoeveelheid negatieve berichten op sociale media. Met een kleine groep mensen startte ze #jagärhär om de negatieve berichten tegen te gaan. De dag nadat Donald Trump was verkozen tot president van de Verenigde Staten kwamen er duizenden verzoeken van mensen binnen bij Dennert om zich bij #jagärhär aan te sluiten. De Facebook-groep won in 2017 verschillende prijzen voor de positieve impact, maar ook kwam er een golf van verontwaardiging over #jagärhär heen. De groep werd censuur verweten.

Vrijheid van meningsuiting

Dennert legt uit dat de Facebook-groep mensen niet wil opdragen wat ze wel en niet mogen zeggen. Het doel van #jagärhär is om degenen te verdedigen die worden lastiggevallen. Online kan het soms zo lijken dat de meerderheid van de bevolking zich graag uit in negatieve zin. ‘Wij willen dat de commentaren op sociale media meer een afspiegeling zijn van de samenleving’, zo vertelt Dennert aan dagblad The Guardian. ‘De manier om dit te doen, is het mensen mogelijk maken om hun mening te verkondigen en deel te nemen aan de online conversatie.’

Positieve stroom

De Facebook-groep heeft in Zweden al een aantal keer de toon van conversatie op een positieve manier omgebogen. Toen een vrouwelijke activiste, die opkwam voor vrouwenrechten, online werd lastiggevallen, greep #jagärhär in met een stroom van positieve berichten.

Niet alleen in Zweden wordt online pesten aangepakt. In Duitsland en Slowakije zijn gelijknamige Facebook-groepen opgericht om dezelfde positieve boodschap te verspreiden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Zweedse Facebook-groep verdedigt mensen online”

  1. Goed initiatief. Hoop dat het initiatief snel in Nederland genomen wordt. Hoop dat jullie dat dan melden

Geef een reactie