TuesDaily: Gluren bij de Buren

The Optimist 7 mei 2024 Samenleving

Op zondag 30 juni kan jij misschien wel even gluren bij de Buren. Op die dag worden er verspreid over 29 gemeenten optredens verzorgt in de tuinen van buurtbewoners. Misschien ook wel bij jouw buren. Tijdens Gluren bij de Buren treedt lokaal talent op en ontmoet de lokale gemeenschap elkaar.

Het festival staat voor sociale impact, cultuurparticipatie en inclusiviteit. Gluren bij de Buren streeft ernaar om sociaal contact te stimuleren. Dit door bezoekers en deelnemers op een laagdrempelige manier de kans te bieden om buiten hun sociale bubbel te treden. Daarnaast geeft Gluren bij de Buren lokale amateurpodiumkunstenaars de kans op te treden voor publiek, in de intieme setting van een huiskamer of tuin. Dit geeft ze de handvatten om actief te werken aan artistieke ontwikkeling, zonder wedstrijdelement of hoge kwaliteitseisen.

Twee keer per jaar

Gluren bij de Buren is een amateurkunstenfestival dat in 2024 in ongeveer 50 gemeenten verspreid over Nederland plaatsvindt. Tijdens de wintereditie worden lokale podiumkunstenaars in huiskamers geprogrammeerd en tijdens de zomereditie in tuinen. Alle optredens duren 30 minuten, vinden plaats tussen 12:00 en 17:00 en zijn verdeeld over alle wijken van de gemeente. Een grote verscheidenheid aan disciplines is vertegenwoordigd. Bezoekers wandelen of fietsen van locatie naar locatie, zo maken zij kennis met buurtgenoten én lokaal talent.

Aanmelden kan nog

Kriebelt het bij jou en wil jij jouw artistieke kunsten delen met je buurtbewoners? Dat kan nog! Je kan je act tot 12 mei opgeven op de site van Gluren bij de Buren. Alle soorten disciplines kunnen meedoen. Het maakt dus niet uit of je nu zingt, danst, dicht of iets anders. Daarnaast kan je ook jouw tuin beschikbaar stellen. De organisatie zegt zelf: ‘van tuinen vol groen tot betegelde dakterrassen: voor elk formaat gazon is een passende act te vinden.’

Organisatie

Gluren bij de Buren is een productie van Stichting de Bühne, een stichting die zich sinds 2008 inzet voor cultuurbeoefening en -beleving. Een team enthousiaste zzp’ers organiseert het festival op lokaal niveau. Zij zorgen dat het evenement in hun stad of gemeente op rolletjes loopt. De programmamakers koppelen aangemelde acts en locaties aan elkaar en geven alle deelnemers de handvatten om een succesvol concert te organiseren. De hosts en acts krijgen dus alles wat ze nodig hebben om hun eigen concert te promoten en versnaperingen aan te bieden aan de bezoekers.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie