Woensdag Dwarsdag: ‘Fall forward’

The Optimist 15 mei 2024 Samenleving

In de film The Dig vraagt Edith Pretty, landeigenaar, met op haar land een aantal mogelijke grafheuvels, aan Basil Brown, een lokale amateur archaeologist, daar te gaan graven. Wat hij dan vindt, is de grootste archeologische ontdekking ooit in de geschiedenis van Engeland; namelijk een enorm schip met de grafkamer van waarschijnlijk koning Rædwald of East Anglia.

Alle gebeurtenissen in de film zijn naar het waargebeurde verhaal geschreven. En natuurlijk gaat het in de film om de opmerkelijke opgraving, maar meer nog over onze reis als mensen in dit leven, een leven tussen verleden, heden en toekomst. De vrouw, Edith, is ziek en vermoedt dat ze niet lang meer te leven heeft. Ze heeft een zoon om voor te zorgen en vraagt zich af hoe dat dan allemaal verder moet. Deze kleine jongen is erg onder de indruk van de hele opgraving en in een van de latere scènes in de film liggen zoon en moeder in het dan opgegraven schip samen onder dekens te kijken naar de nachthemel vol sterren. Ze liggen daar samen, sprekend en wetend van het heden. Kijkend naar de sterrenhemel verbeelden ze dan samen in het opgegraven schip naar de toekomst te zeilen. Het is een ontroerende scène omdat die onze fragiliteit zo laat zien, ons verlangen naar een plaats in het universum. Wat is de vraag die aan ons wordt gesteld? Wat is onze opdracht in het leven? Welke andere stap verlangen we zelf te gaan zetten? En wat inspireert ons dan?

De acteur Denzel Washington hield jaren geleden een speech voor studenten die met succes examen hadden gedaan. Zij stonden klaar om de wijde wereld in te trekken. In die korte speech vertelt hij hen dat de weg die ze zullen gaan lastig zal worden. Hij maakt een opmerking in de speech die hij steeds herhaalt: ‘fall forward.’ Je gaat vallen, vertelt hij, maar val dan niet naar achteren. In het Engels klinkt dat als ‘falling back’, ergens op terug kunnen vallen als je het avontuur aangaat. Nee, vertelt hij die studenten, ga niet het leven aan met het idee om ergens op terug te kunnen vallen. Als je valt, val dan voorwaarts, ‘fall forward’. Dan zie je tenminste waar je valt. Kies voor de toekomst, voor de richting vooruit. Neem risico’s. Val, probeer, val weer, probeer verder. Pak het zwaard op, ‘fall forward’.

‘Nothing in life is worthwhile unless you take risks. Fall forward. Every failed experiment is one step closer to success.’ — Denzel Washington

Ron van Es, mentor, schrijver, podcast- en impactmaker


Woensdag Dwarsdag columns zijn openhartige verhalen met een randje, een ‘bite’ of een stimulans om positieve verandering in gang te zetten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie