Grote bedrijven moeten verplicht rapporteren over energiebesparing

The Optimist 4 sep 2018 Economie

Ruim honderdduizend Nederlandse bedrijven zijn volgend jaar verplicht energiebesparende maatregelen te treffen. Ook moeten zij ‘het bevoegd gezag’ daarover informeren. Wat betekent de informatieplicht concreet in de praktijk?

Ondernemers zijn per 1 juli 2019 verplicht aan te geven welke energie-besparendemaatregelen zij nemen. Het gaat daarbij om energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen, dat meldt Klimaatplein eind augustus. Bedrijven moeten bovendien om de vier jaar melding doen van de getroffen maatregels. ‘De (regionale) milieudiensten hebben daarbij het bevoegd gezag om de bedrijven te controleren op energiebesparing’, aldus Klimaatplein-woordvoerder Rob van der Rijt.

De reden is het gevolg van de niet behaalde klimaat- en energiedoelen van 2017. De regels gelden voor bedrijven en instellingen met meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gasverbruik. Denk hierbij aan onderwijsinstellingen, horeca- en metaalbedrijven en dienstverlenende organisaties. Ter vergelijking nog even, een Nederlands huishouden gebruikt gemiddeld 3.000 kWh en 1.470 m3 gas op jaarbasis. Dit komt neer op een energierekening van 1.750 euro per jaar (prijspeil 2018), waarvan ongeveer 1.000 euro op gaat aan gas en 650 euro aan stroom, volgens Milieu Centraal.

Aanpak

Per branche zijn zogenaamde besparingsmaatregelen opgesteld om zo met elkaar de landelijke klimaatdoelen te behalen. Volgens Klimaatplein kunnen relatief simpele oplossingen, in onder meer het vervoer en de bedrijfsvoering al flinke besparingen opleveren. Bijvoorbeeld door het optimaal instellen van klimaatinstallaties en verwarmingsketels, het tegengaan van warmte- en koudeverlies en het plaatsen van tijdschakelaars op machines, compressors en ventilatiesystemen.

Schoolvoorbeeld

Enkele grote en kleine bedrijven nemen het voortouw. De chipsfabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk investeerde bijvoorbeeld in een nieuwe compressor en paste het productieproces aan. De adsorptiedroger verbruikte daardoor tweederde minder energie. De investering werd bovendien binnen een jaar terugverdiend. Ook het familiebedrijf De Jong’s IJs in Gorredijk maakt continu keuzes om duurzame groei te realiseren. Hun gebouw is sinds 2015 energieneutraal.

Als partner heeft Klimaatplein IBM in de hand genomen. Het bedrijf is volgens de organisatie een schoolvoorbeeld op het gebied van energie-efficiëntie. Al bijna 45 jaar hanteert het bedrijf een formeel programma voor energiebesparing en nog steeds vindt het bedrijf veel manieren om jaarlijks het elektriciteitsverbruik te verminderen.

Verplichting

De Wet milieubeheer kent sinds 1993 een energiebesparingsverplichting. In de praktijk bleek echter dat de verplichting moeilijk te handhaven was. Vanaf komend jaar is daarom de informatieplicht energiebesparing ingesteld. De website www.informatieplichtenergiebesparing.nl is speciaal voor die verplichting in het leven hebben geroepen. ‘Op de site is veel verdieping en zijn er concrete tips te vinden om aan de energiebesparingsverplichting te voldoen’, zegt Van der Rijt. Maar ook op www.klimaatplein.com kunnen bedrijven terecht voor informatie over deze plicht.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie