ThursDaily: Circular Awards

The Optimist 21 mrt 2024 Economie

Vorige week was het de week van de circulaire economie en daar horen de Circular Awards bij. De winnaars van de Circular Awards 2024 zijn bekendgemaakt tijdens de Nationale Circulaire Conferentie in Nijmegen.

Er werden vier prijzen uitgereikt die zich stuk voor stuk richtten op de circulariteit van de economie. ‘Het is mooi om te zien dat we dit jaar weer een groeiend aantal aanmeldingen binnen hebben gekregen’, aldus Karen Maas, wetenschappelijk directeur Impact Centre Erasmus en jurylid van de Circular Awards. ‘Opvallend was dat de inzendingen van dit jaar allemaal van hoge kwaliteit waren.’

Over de winnaars

De eerste winnaar dit jaar was de circulaire bouwmarkt en educatieve houtwerkplaats Buurman. Ze bouwen in steden aan een ecosysteem van hergebruik als het nieuwe normaal én maken van consumenten makers, repareerders en upcyclers. Ook het project PHA2USE en stichting Wood Loop vielen in de prijzen. Daarnaast koos men dit jaar ook een Circular Hero. De jury is na lang overleg tot het besluit gekomen dat Sabine Biesheuvel de Circular Hero van 2024 is geworden. ‘Sabine is zeer ondernemend en doet naast BlueCity nog veel meer circulaire activiteiten. Wij vinden het mooi om te zien dat ze een inclusieve en brede aanpak heeft in het versnellen van de transitie. Het gaat bij Sabine niet om haar, maar om het uiteindelijke doel,’ aldus de jury.

Over de Circular Awards

Eind vorig jaar startte voor de zevende keer de zoektocht naar innovatieve en circulaire projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden. Op basis van criteria als circulariteit in de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen met anderen in de keten en het businessmodel werden de kanshebbers gekozen. De vakjury’s – bestaande uit experts op het gebied van circulariteit – selecteerden uit alle inzendingen negen finalisten.

Jan Heijns, initiatiefnemer Week van de Circulaire Economie: ‘Veel ondernemers en ambtenaren in Nederland werken met passie aan de circulaire economie. Met de Circular Awards willen we hun werklust en enthousiasme erkennen. Daarnaast dienen hun verhalen ook als inspirerende voorbeelden. Het is nodig dat meer organisaties zich aansluiten bij de beweging naar een meer circulaire wereld.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie