FriDaily: revolutionair golf-aangedreven ontziltingssysteem

The Optimist 22 dec 2023 Economie

Als een nieuwe Canadese start-up succesvol is met zijn product, zou het de hele ontziltingsindustrie klimaatneutraal kunnen maken. Hun uitvinding kan zeewater omzetten in drinkwater, bijna 50 duizend liter per dag. De machines gebruiken daarnaast alleen energie uit de zee.

Driehonderd miljoen mensen zijn afhankelijk van ontzilt zeewater. Een wereldwijde industrie van zo’n 21 duizend ontziltingsinstallaties produceert dat ontzilte water. De wetenschap verwacht dat een aanzienlijk deel van de wereld – in ieder geval een deel van het jaar – afhankelijk zal zijn van ontzilt water. Dit door de gevolgen van klimaatverandering. Mede hierdoor verwacht men dat de ontziltingsindustrie met 9 procent zal groeien naar een waarde van 29 miljard in 2030. Al die ontziltinginstalaties gebruiken tot nu toe vrijwel alleen maar fossiele brandstoffen voor het energie-intensieve proces.

De start-up Oneka gebruikt modulaire machines die aan de zeebodem worden bevestigd als boeien en zet de kinetische energie van golven om in mechanische energie die een omgekeerde osmose aandrijft. Omgekeerde osmose is een veelgebruikte ontziltingsmethode. De grootste module van Oneka zou in staat zijn om ongeveer 50.000 liter drinkwater per dag te produceren.

Oneka biedt een reeks voordelen ten opzichte van ontziltingsinstallaties op land. Het eerste is dat het geen ruimte inneemt op het land. Dat is bijzonder belangrijk voor eilandnaties. Het tweede is dat hun modules geen broeikasgassen uitstoten. Het derde heeft te maken met een nadeel van de bestaande ontziltingstechnologie.

Ontzilting creëert namelijk een afvalproduct: pekel. Dat is een massaconcentratie van zout, in het geval van ontzilting komt er water vrij dat bijna verzadigd is door al het zout. Het lozen van pekel in de oceaan of op land is schadelijk voor de natuur. De technologie van Oneka mengt de zoute oplossing met driekwart van al het zeewater dat de machine op een dag inneemt, waarna het water dat terug de zee in stroomt een zoutpercentage van slechts 25 procent meer heeft. Dit zorgt ervoor dat de schadelijke milieueffecten zeer beperkt blijven. Daardoor duurt het proces langer, maar de machines kunnen dag en nacht aan staan, waardoor ze voldoende water produceren.

De ontziltingsmachines kan men naast elkaar positioneren. Dit bespaart ruimte en maakt het makkelijker om het drinkwater met een leidingsysteem op het land te krijgen. Daarnaast zijn de kettingen, verankeringen en boeien van Oneka zeediervriendelijk. Volgens het bedrijf worden ze snel bevolkt door verschillende wezens.

Ze hebben hun ontziltingsmachines getest in ruw weer met golven van 6 meter. De machines slaagden voor de test en de eerste modules zijn al verkocht aan gemeenschappen in Chili. Over de potentie van de machines zullen we de komende tijd meer te weten komen.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie