FriDaily: een weg die elektrische auto’s op kan laden?

The Optimist 26 jan 2024 Economie

De stad Detroit vierde een belangrijke mijlpaal in de toekomst van voertuigelektrificatie, na het voltooien van een draadloos oplaadbare openbare weg. Het bedrijf Electreon dat deze technologie ontwikkelde is ook in verscheidene Europese landen actief.

Met behulp van de nieuwste technologie is 14th Street nu uitgerust met inductieve laadspoelen die elektrische voertuigen met ontvangers zullen opladen terwijl ze op de weg rijden. Wetenschappers gebruiken de weg om de draadloze oplaadtechnologie te testen en te perfectioneren in een echte omgeving. Dit om het voor de komende jaren beschikbaar te maken voor het publiek.

Gouverneur Gretchen Whitmer prees de overstap naar elektrificatie. Zij kondigde in september 2021 het pilotinitiatief aan om de draadloze infrastructuur op de openbare weg te ontwikkelen. De draadloze oplaadtechnologie is gebaseerd op een inductieve koppeling tussen koperen spoelen geïnstalleerd onder het wegoppervlak en ontvangers geïnstalleerd aan de onderzijde van elektrische voertuigen. De weg laadt auto’s op met behulp van een magnetisch veld wanneer een voertuig met een ontvanger de oplaadsegmenten in de weg nadert.

Deze oplaadsegmenten kunnen draadloos elektriciteit rechtstreeks naar de autobatterij overbrengen. Dit wanneer het voertuig geparkeerd staat (statisch opladen) of tijdens het rijden (dynamisch opladen). De elektrische weg is veilig voor bestuurders, voetgangers en (wilde) dieren. Elke spoel in de weg wordt geactiveerd wanneer een voertuig met een goedgekeurde ontvanger eroverheen rijdt. Dit zorgt ervoor dat de energieoverdracht gecontroleerd is en alleen bij de juiste voertuigen terecht komt.

Uitgebreide tests van de inductieve oplaadtechnologie zullen begin dit jaar worden voortgezet. Medewerkers zullen de efficiëntie en werking van het voertuig testen en mogelijke lange termijn kansen voor openbaar vervoer bestuderen. Time Magazine riep de technologie uit tot een van ’s wereld top honderd uitvindingen van 2021.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie