Groningse buren komen samen tot iets moois

The Optimist 28 sep 2017 Natuur & Milieu

In de Groningse plaats Hellum wordt op vrijdag 29 september de eerste gezamenlijke dorpsmolen geopend. Het idee voor de gezamenlijke windmolen ontstond aan de keukentafel en werd al snel tot leven gebracht door initiatiefnemers Curtis Bänffer uit Schildwolde, huisarts Dirk Jan Rezelman uit Wagenboren en tandarts Wilte Barels uit Hellum.

Want wat doe je als je graag duurzame energie wilt opwekken, maar je dak ongeschikt is voor zonnepanelen? De Groningers besloten om gezamenlijk energie op te wekken met een windmolen. De heren besloten om coöperatie Duurzaam Duurswold op te richten, deze rechtsvorm maakt het mogelijk om gezamenlijk een molen aan te schaffen.

Subsidie van de dorpsmolen

Met de startsubsidie van de provincie heeft Duurzaam Duurswold de coöperatie opgezet en een crowdfunding campagne opgezet. In maar negen dagen tijd kwamen er voldoende aanmeldingen voor de financiering van de windmolen binnen. Een record, want nooit eerder kwam een lokaal project zo snel van de grond.

Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en kan de windmolen eindelijk energie produceren. Initiatiefnemers Barels verklaart dat andere coöperaties tijd kunnen winnen door de gemeente bij het project te betrekken, omdat je niet zomaar een windmolen in een weiland mag neerzetten. De dorpsmolen komt bij familie Van Tilburg in de ‘achtertuin’ te staan en de opbrengst wordt geschat op 27.000 KWh. Niet alleen het boerenbedrijf van familie Van Tilburg is bij het project betrokken. Het bedrijf E.A.Z. Wind uit Hoogezand produceerde de molen en de opgewekte stroom wordt geleverd aan energieleverancier Noordelijk Lokaal Duurzaam. Duurzaam Duurswold houdt de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag nauw in de gaten. Zodra er betaalbare opslagmethodes beschikbaar zijn, wil de coöperatie daar graag op in springen.

Groningers met duurzame ambities

De buren uit Hellum en omstreken zijn niet de enige Groningers die gezamenlijk duurzame stappen ondernemen. In de plaats Tinallinge zijn er ook plannen om een kleine dorpsmolen te plaatsen om in bijna de helft van hun elektriciteitsbehoefte te voorzien. De Initiatiefgroep Tinallinge ontving hiervoor voor de zomer een cheque van 2.200 euro.

Bron: Noorderkrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.