FriDaily: India keurt gigantisch zonne-energieplan goed

The Optimist 21 jun 2024 Natuur & Milieu

India heeft een massief subsidieprogramma goedgekeurd om Indiase huishoudens te helpen zonnepanelen op hun daken te installeren. Dit programma heeft als doel om 30 gigawattuur aan zonne-energie aan de nationale voorraad toe te voegen. Ongeveer 10 miljoen huizen zullen hierdoor belegd worden met panelen.

Het programma werd opgesteld omdat India ver achterbleef op zijn geplande installaties voor zonne-energie op daken. In veel delen van het subcontinent is de zon absoluut meedogenloos, maar tegen 2022 bedroeg de Indiase opwekking van zonne-energie op daken slechts 11 gigawatt, wat 29 gigawatt onder het nationale doel lag dat tien jaar geleden is vastgesteld.

Een deel van de uitdaging is dat goedkeuring van verschillende instanties en departementen nodig was om een zonne-installatie op je huis te plaatsen. Soms waren daar wel 21 handtekeningen in totaal voor nodig. Naast deze bureaucratische nachtmerrie waren de installatiekosten vaak meer dan de helft van het gemiddelde jaarinkomen van een werkende Indiase stedeling.

Onder dit project zullen subsidies voor een zonne-installatie van 2 kilowatt tot 60% van de installatiekosten dekken. Voor projecten van 3 kilowatt of meer dekt het 40%. Leningen met een rente van ongeveer 7% zullen gezinnen in nood helpen om te beginnen. Voor het project is 750 miljard Indiase roepies, of 8,5 miljard euro, gereserveerd.

Zelfs in New Delhi, dat dagenlang bedekt kan zijn met wolken en smog, melden zonnegebruikers dat ze honderden dollars besparen tijdens de zomermaanden op hun elektriciteitskosten, waarbij een appartement elke maand $700 bespaarde op energierekeningen.

Het project wordt ook gezien als een potentiële stimulans voor de Indiase zonnemarkt. Bedrijven hoeven niet langer rond te rennen voor plannings- en vergunningsvereisten, en de overheidssubsidies zorgen ervoor dat hun klantenbestand kan groeien voorbij de beperkingen van het huishoudinkomen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie