ThursDaily: Europese succesverhalen

The Optimist 6 jun 2024 Natuur & Milieu

Vandaag is het dan eindelijk zover. We zitten er allemaal al weken op te wachten en in het nieuws en op sociale media gaat het nergens anders over. We hebben het natuurlijk over de Europese verkiezingen! Oké, misschien is wat wij zojuist beschreven een beetje overdreven. De Europese verkiezingen zijn nooit echt hot topic geweest in Nederland en dit jaar is heel politiek Nederland vooral geïnteresseerd in het bijzondere formatieproces. 

Wij hopen natuurlijk wel dat al onze optimistische lezers gaan stemmen vandaag, Europa kan immers wel wat optimisme gebruiken. Waar u ook op gaat stemmen we willen u één boodschap meegeven: stem als een echte optimist, vanuit positiviteit, liefde en hoop. Voor een beetje inspiratie hebben we, speciaal voor de natuurliefhebber, dankzij WWF wat optimistisch stemmende Europese projecten op een rij gezet.

Het groene hart van Europa

In het groene hart van ons continent ligt een gigantisch natuurgebied dat zich uitstrekt over Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Slowakije en Tsjechië. Ben jij ooit in 1 van deze landen geweest? Misschien heb je je toen ook wel verwonderd over de schoonheid van de oerbossen, het grootste rietland van Europa of de beren, lynxen en bizons die hier rondlopen.

WWF heeft zich de afgelopen jaren ingezet om dit groene hart te beschermen en te versterken. Zo verwijderde WWF dammen zodat het leven in en om rivieren zich kan herstellen, vergrootte de bizonkudde, beschermde de ernstig bedreigde lynx en ondersteunde lokale rangers zodat ze kunnen blijven strijden tegen illegale houtkap en stroperij.

Mijlpalen voor de Europese bizon en steur

Na jaren hard werken is het WWF en Rewilding Europe gelukt om de Europese bizon te herintroduceren in het Roemeense Ţarcu-gebergte. Daarmee keerde de grote grazer na 200 jaar terug in zijn natuurlijke leefgebied. De komende jaren willen we de kudde laten groeien van 150 naar 500 bizons. Zo kunnen ze een nog groter stuk bos gezond houden.

Ook voor de Europese steur zette WWF zich in. Al 90 miljoen jaar zwemt de Europese steur rond. Maar deze reusachtige oervis dreigt nu uit te sterven. Door dammen in onze rivieren kan deze trekvis zijn paaigrond niet meer bereiken. Met een speciaal kweekprogramma proberen we de steur te redden van de ondergang. Daarnaast verwijderen we zoveel mogelijk oude dammen.

Europese vogels

Het groene hart is niet alleen een toevluchtsoord voor Europa’s grootste dieren. Ook veel (zeldzame) vogels voelen zich hier thuis. Zo broedt de grootste kolonie zeearenden hier, net als roze pelikanen, zwarte ibissen, purperreigers, roodpootvalken, witoogeenden en grijskopspechten. Een waar kleurenspektakel.

Om deze rijke biodiversiteit te beschermen, herstelt WWF samen met haar partners de natuur in uiterwaarden en verbindt die vervolgens met de Donau. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar beschermt lokale gemeenschappen ook tegen extreme droogte en overstromingen.

Wij hopen dat dit bericht u optimistisch weet te stemmen, zodat u vol optimisme kunt gaan stemmen! Dat kan nog tot vanavond 21:00 uur!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie