Drie tips om het brein gezond te houden

The Optimist 13 nov 2019 Gezondheid

Een op de vijf mensen krijgt dementie. De Amerikaanse neuroloog Ilene Ruhoy geeft drie belangrijke tips om de hersenen zo gezond mogelijk te houden. ‘De hersenen zijn een “circadiaans orgaan” dus het onderhouden van een routine is van cruciaal belang.’

Volgens Ruhoy, die zelf van een hersentumor genas, hebben de hersenen een circadiaan ritme. Dit is een biologisch ritme van 24 uur. Ook wel het slaap-waakritme genoemd. Onze hersenen zijn verantwoordelijk voor onze gedachten, bewegingen en ons bewustzijn. Hoe zorgen we het beste voor het vitaalste orgaan in ons lichaam?

Slaapritme

Houd een constante slaapcyclus. Een gebalanceerd slaapritme zorgt ervoor dat onze hersenen tot rust komen en zich herstellen na een drukke dag. Het is belangrijk voldoende slaap te krijgen. De bekende 7 tot 8 uur. Bij slaaptekort kunnen symptomen van vergeetachtigheid ontstaan. Een slaaptekort kan daarbij niet opgelost worden door in het weekend langer te blijven liggen; uitslapen is slecht voor de gezondheid, maar helemaal stoppen hoeft ook niet.

Train routinematig

Iedere dag rond dezelfde tijd trainen kan het lichaam in balans houden. Doe bijvoorbeeld een fijne ochtendwandeling vlak na het ontwaken, ga naar de sportschool of begin de dag met een meditatie. Het doen van qigong en tai chi kan heel weldadig zijn. Zit de structuur eenmaal in je systeem dan wil je niets anders meer. Dit kan de beste wetenschappelijk bewezen ochtendroutine zijn.

Eet volgens een schema

Gezond eten is van cruciaal belang voor de gezondheid van de hersenen, maar de tijd dat je eet is net zo belangrijk. Het plannen van maaltijden rond een relatief stabiel schema kan lichaam en geest helpen synchroon te blijven lopen en zorgt ervoor dat het lichaam gedurende de dag uit voldoende voedingsstoffen kan putten. Met deze voedingsmiddelen versterk je je hersenkracht.

Last van vergeetachtigheid? Dan kunnen bepaalde voedingsmiddelen misschien helpen. Denk aan extra vergine olijfolie, vitamine C, maar ook gingko biloba en ashwagandha.

Een mens moet geen wekker nodig hebben voor een stel gezonde hersens. Maar het bestaan is soms zo vluchtig en gehaast, dat enige routine in stand houden geen kwaad kan. Gewoontes, zoals maaltijden klaarmaken en het uitschakelen van de telefoon een half uur voor het slapengaan, geeft de hersenen structuur, waardoor het brein georganiseerd en in balans blijft, volgens Ruhoy.

Lees ook:
Elke dag een hersenoefening. Wat doet dat?
Met deze voeding geef je je hersenen een oppepper
Franse dorp speciaal voor alzheimerpatiënten
Onderzoek naar eiwitten brengt genezing Alzheimer dichterbij

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Drie tips om het brein gezond te houden”

Geef een reactie