Dit ‘middeleeuws’ Franse dorp is speciaal voor alzheimerpatiënten

The Optimist 29 aug 2018 Gezondheid

In Dax, een dorp in het zuiden van Frankrijk, wordt een nieuw behandelcentrum gebouwd. Het heet Landais en is speciaal ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Wat deze plek zo bijzonder maakt, is hoe het voelt. Het is meer een thuis dan een ziekenhuis. Of eigenlijk een woonplaats.

Landais werd ontworpen door de Deense studio Nord Architects. Het centrum is bijna 7.500 vierkante meter groot en in feite is het gewoon een klein dorpje. Er kunnen 120 patiënten wonen, maar ook honderd verzorgenden en twaalf vrijwilligers. Op de locatie is tevens een team van onderzoekers aanwezig dat bekijkt of het centrum een alternatief kan bieden in de zorg voor dementerenden en alzheimerpatiënten in het bijzonder.

De directeur van het nieuwbouwproject, Françoise Diris, licht toe: ‘Je moet het tempo van de patiënten aanhouden. Het hebben van zoveel personeel en vrijwilligers is absoluut een positief punt voor het dorp.’

Speciaal dorp

Dax ligt in de regio Les Landes, waar veel middeleeuwse forten en ommuurde dorpjes liggen. Landais wordt op dezelfde fortachtige manier gebouwd. De kleuren, materialen en texturen zijn allemaal herkenbaar uit het Les Landesgebied. Het verschil met Les Landes is echter dat er vier buurten zijn waar bewoners kunnen verblijven: Chalosse, de Atlantische kust, het district Bas-Armagnac en het district Haute Lande. De omgeving bevat tevens elementen waarop patiënten zich kunnen oriënteren. Zo behouden zij hun richtingsgevoel aan de hand van visuele aspecten.

Gemeenschap

De bewoners worden ingedeeld in de vier buurten en er is een centrale plaats: La Bastille. In La Bastille zijn onder meer een supermarkt, gezondheidscentrum, salons, een boerderij en een bibliotheek te vinden. De buurten hebben allemaal eigen huizen en inwoners kunnen zich vrij door het dorp bewegen. ‘Het de bedoeling om een gemeenschapsgevoel te creëren, dat de bewoners kennen uit hun vroegere leven’, zegt Diris. Daarnaast is er veel natuur. Zo zal er bij Landais een groot park van vijf hectare worden aangelegd waar bewoners kunnen wandelen, tuinieren en voor dieren mogen zorgen.

Volgens Franse kranten zal het onderzoekscentrum van het dorp lijken op de omgeving van Landais en die van meer traditionele instellingen voor ouderenzorg. De belangrijkste vraag is of deze meeslepende, allesomvattende manier van zorg effectiever is en of de kwaliteit van leven verbetert. Landais Alzheimer zal ongeveer dertig miljoen euro kosten en wordt eind 2019 opgeleverd. De eerste steen is inmiddels gelegd.

Nederland kent sinds 2013 een vergelijkbaar dorp: De Hogeweyk.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie