Over ashwagandha. Wondermiddel?

Lisette Weber-Ziere 22 jul 2018 Gezondheid

Adaptogenen zijn krachtige kruiden- en plantenmedicijnen waarvan is aangetoond dat deze de lichaamsfuncties ondersteunen en in balans brengen. Als je vandaag de dag naar een café, restaurant of drogisterij gaat, kun je een heel menu vinden aan elixers, gerechten en producten die een adaptogeen bevatten. Hoewel er veel verschillende soorten bestaan om uit te kiezen, verwierf slechts een aantal van de adaptogenen bekendheid in de kruidenwereld. De absolute superster daarbinnen is ashwagandha.

Ashwagandha, ook bekend onder Latijnse naam Withania somnifera, wordt in het Nederlands meestal winterkers genoemd. De werking is vergelijkbaar met het een andere bekend kruid: ginseng. Ashwagandha is een struik die ongeveer anderhalve meter hoog wordt en vooral in het Middellandse Zeegebied, Afrika en Zuid-Azië groeit. Het is best een controversiële plant, want er zijn zowel artikelen die het gebruik van ashwagandha aanbevelen vanwege de wellnesseffecten als artikelen die het afraden in verband met mogelijke bijwerkingen. Vandaag zetten we alles op een rij.

Voordelen van ashwagandha

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt in Ayurvedische medicijnen als een kruid met allerlei positieve effecten. Uit onderzoek zijn in elk geval acht bewezen effecten bij het gebruik van ashwagandha naar voren gekomen. Het helpt tegen stress en angsten omdat het hormoon cortisol reguleert. Het geeft het afweerstelsel een boost, doordat het de hoeveelheid witte bloedcellen in balans brengt en het ondersteunt de schildklier. Daarnaast verbetert ashwagandha de hersengezondheid, met name bij alzheimer- en parkinsonpatiënten. Waarschijnlijk komt dat door de bevorderende werking die het heeft op de vorming van dendrieten in de hersenen. Dendrieten zijn erg belangrijk voor de gezondheid van ons brein.

In sommige gevallen kan ashwagandha ook de symptomen van diabetes terugdringen door de insulinegevoeligheid te verbeteren en het bloedsuiker te verlagen. Daarnaast is ashwagandha een krachtige antioxidant. Het verhoogt de hoeveelheid glutathionine en superoxine dismutase, waardoor vrije radicalen in het lichaam verminderen. In meerdere onderzoeken is aangetoond dat ashwagandha bijdraagt bij het verlagen van de groei van verschillende soorten kanker. Er zijn inmiddels onderzoeken gedaan naar de werking van het kruid bij borstkanker en bij melanomen (huidkanker). De resultaten zijn veelbelovend.

Bijwerkingen van ashwagandha

Zolang je de aanbevolen dosering ashwagandha niet overschrijdt, is het gebruik voor bijna iedereen veilig. Toch heeft het kruid ook bijwerkingen. De belangrijkste zijn maag-darmklachten. Met name bij overmatig gebruik, kunnen buikpijn en diarree optreden. Ook mensen met schildklierproblemen en auto-immuunklachten dienen voorzichtig te zijn. Ashwagandha kan namelijk de productie van bepaalde schildklierhormonen verhogen. Omdat het uit de plantenfamilie van nachtschade komt (net als aardappels en tomaten) kan het auto-immuunklachten verergeren.

Of ashwagandha iets voor jou is, is moeilijk te zeggen. Wat voor de een werkt, doet voor de ander weinig tot niets. We raden daarom aan om contact op te nemen met een gezondheidsprofessional om samen te bepalen of je dit kruid kunt proberen.

Lisette Weber-Ziere

Lisette Weber-Ziere

In het dagelijks leven getrouwd met Sven en moeder van een dochter (Sophie, 7 jaar)....

Meer over Lisette Weber-Ziere >

Reacties

18 reacties op “Over ashwagandha. Wondermiddel?”

 1. Hallo,Na gebruik van 1 capsule,heb ik na enige uren zo overgegeven en zware diarree gekregen,alsof alles om me heen verging,vindt het voor mij puur vergif…….

 2. Het wordt al duizende jaren door miljoenen mensen over de gehele wereld gebruikt, gelukkig heeft Remco nu het ontmaskerd als zijnde puur vergif!

 3. Is het ook mogelijk dat je hier hartritmestoornissen mee kunt bestrijden? Vanwege cortisolverlaging? Hoop het van harte..;-)

 4. Gebruik het nu reeds 1maand, 2 weken geleden darmklachten.
  Krampen in de dikke darm….
  Veel wind .ook maagkrampen.
  Ipv elke dag een capsule , zou ik dan niet beter 3x id week een capsule innemen .
  Zodat de bijwerkingen iets afnemen .
  Mijn gemoedstoestand is ok , ik zou zeggen goed.

 5. Ik neem het nu een week. Geen enkele bijwerking. Ik voel me opmerkelijk fit, stressbestendig en geconcentreerd overdag en slaap zeer goed ‘s nachts.

 6. Kan het zijn dat je er duizelig van wordt na inspanning / tijdens fitness?
  Verder geen darmklachten of zo. Slaap er ook prima op. Gebruik het nu ca 1 mnd.

 7. Ik neem af en toe om goed te relaxen 20g in en beker me water en honing
  Keb nooit gekost of buikpijn door gekregen ze , ik krijg alleen en goeie stemming door 🙂

 8. Dat je in het begin klachten krijg tf is normaal.
  Je lichaam ruimt alle zooi op.
  En daar kun je reinigingsklachten van krijgen.

 9. Ik heb het nu 2x gebruikt en beide keren werd ik ontzettend misselijk en heb ik flink over moeten geven dus voor mij absogeen aanrader.

 10. ik krijg er hartkloppingen, opvliegers, buikpijn van na 6 weken 2 capsules per dag. Ik moet inname onmiddellijk staken aldus ziekenhuis.

 11. In hoeverre beïnvloed Aswagandha het gebruik van bloedverdunners?

  Clpoydogrel??

  Is dit dan nog veilig te gebruiken.?

  Groetjes Hans

 12. Ik ben er net 2dgn mee bezig, voel me dizzy,koppijn..trillerig hartkloppingen,en me keel(schildklier) lijkt wel opgezet..voelt als druk-prop in keel ….

 13. Gebruik al een week gestaakt, maar ben extra intolerant geworden! Als ik nu ook maar iets eet waar ik intolerant voor ben, krijg ik een buik alsof ik vijf maanden zwanger ben, ontzettende jeuk en pijn in mijn darmen :(:( ik kan nu alleen nog maar groente en fruit verdragen…..

 14. Dit product is niet voor iedereen geschikt. Worden jullie ook begrleid door een therapeut die dit heeft aangeraden of zijn jullie zelf gaan experimenteren. Zo een orthomoleculair doet alvorens een test/meting of het product wel bij je past en of je er tegen kan.
  Mijn advies is om niet zomaar iets te gebruiken zonder een therapeut te raadplegen

 15. Heb twee keer een capsule van 300mg ingenomen en er gebeurde niks. Logisch want na twee keer een capsule op twee verschillende dagen kan er ook weinig gebeuren. Ik vraag me af wat voor dosis de mensen die hier hebben gereageerd en klachten kregen gebruikt hebben?

  Omdat ik een beetje eczeem heb (auto immuun aandoening) heb ik besloten toch eerst mijn natuurarts te raadplegen. Heb wel een tijdje ginseng poeder in mn smoothies gedaan een week of 6 maar bemerkte niets noemenswaardigs…

 16. Hallo Bart,

  Zoals het artikel zegt: ‘Zolang je de aanbevolen dosering ashwagandha niet overschrijdt, is het gebruik voor bijna iedereen veilig’. Toch blijft altijd het beste advies om hierover contact op te nemen met je huisarts.

Geef een reactie