Dit is de reden om vandaag nog te starten met mediteren

The Optimist 19 jan 2018 Zingeving

De tijd dat mediteren zweverig werd gevonden is voorbij. Mediteren kan ons verder helpen. In deze drukke maatschappij is het goed om dagelijks een rustmoment te pakken waarbij je je ogen sluit en gedachten laat passeren voor wat ze zijn.

Topadvocaat Arnold Croiset van Uchelen is zo iemand die zich regelmatig even terugtrekt wanneer het hem allemaal te veel wordt. Op deze momenten kiest hij er bewust voor om even de rust op te zoeken, de ogen te sluiten en af te dalen naar een stille plek. Van Uchelen kiest voor transcendente meditatie. Met deze techniek kun je door middel van meditatie innerlijke rust vinden door een dieper bewustzijn op te zoeken. Hij geeft aan dat transcendente meditatie iets anders is dan mindfulness. Bij mindfulness wordt je je namelijk alleen maar bewust van de golven waarop je drijft. ‘Met transcendente meditatie duik je diep onder water.’

Stilte in jezelf zoeken

Met transcendente meditatie lukt het om in een toestand van zuiver bewustzijn te komen. Deze vorm van meditatie is erg handig wanneer je aan het piekeren bent. We kennen allemaal tijden dat we ergens te veel over piekeren. Het is dan heel lastig om dit van je af te zetten. Tijdens transcendente meditatie zijn deze gedachten er ook, ze komen voorbij. Echter, je bent deze gedachten nu even niet. Hierdoor krijg je rust in je hoofd en lukt het je om gedachten te relativeren.

Mediteren kan overal

Mediteren kan in principe overal. Of je nou op de bank zit, in bed ligt, of onderweg bent met de bus of trein. Bijna overal is plek waar je je rust kunt vinden. Ga eens actief op zoek naar zo’n plek. Je zult zien dat het dankzij meditatie steeds makkelijker wordt om met zaken als stress om te gaan. Je leert immers om te relativeren, waardoor zaken opeens niet meer zo erg lijken of het je beter lukt om je grens aan te geven.

Hoe mediteer jij en wat doet het voor je?

Ook in de Daily van vandaag:
De reisbranche gaat haar CO2-uitstoot compenseren
5 manieren om duurzamer te koken én te eten

Bron: Het Financieele Dagblad
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Dit is de reden om vandaag nog te starten met mediteren”

  1. Ik oefen met het nieuwe ademhalen. Dat geeft rust en je hoofd en rust in je lijf. Het is een zgn. harde manier van mediteren: met onze westerse wetenschap onderbouwd.
    Bij mij kun je de techniek aanleren 🙂

  2. Beste Hans,

    Wat goed om te horen! Erg fijn om op deze manier weer rust te krijgen.

    – The Optimist

Geef een reactie