5 manieren om duurzamer te koken én te eten

The Optimist 19 jan 2018 Natuur & Milieu

Hoe duurzaam leef jij? Hoe goed je ook je best doet om het milieu zo min mogelijk te belasten zijn er vaak nog genoeg dingen die we kunnen doen om nog iets duurzamer te leven. Zo kunnen we op het gebied van voeding vaker kiezen voor duurzame producten. Daarnaast kunnen we ook bij het bereiden van deze producten duurzamer te werk gaan. Wij vertellen je hoe!

Kook in een kleinere pan

Wanneer je gaat koken is het aan te raden om voor een kleinere pan te kiezen. Een kleine pan zorgt voor minder warmteverlies en dus heb je minder gas of elektriciteit nodig. Daarnaast hoef je ook minder water toe te voegen (als dit van toepassing is). Zorg dat je net voldoende water in de pan hebt zodat het eten niet droog kookt. Een ander groot voordeel van minder water toevoegen aan je kookpan is dat er meer vitamines behouden blijven.

Een lagere temperatuur

Ook de temperatuur speelt een belangrijke rol bij duurzamer koken. Misschien zet je regelmatig de plaat of het vuur extra hoog zodat het eten sneller klaar is. Het blijkt echter dat je beter op een lagere temperatuur kunt koken. Natuurlijk sta je dan wel iets langer in de keuken, maar het kan een totale gas of elektriciteit besparing van maar liefst 45 tot 80 procent opleveren per kookbeurt.

Eet mee met het seizoen

Wat betreft de ingrediënten waarmee je kookt is het duurzamer om voor de producten van het seizoen te kiezen en het liefst lokaal. Zo is de winter een goede periode voor kool, zoals boerenkool of rode kool, ideaal voor de stamppotten. Maar ook uien en paddenstoelen zijn volop aanwezig in de winter. Kiezen voor voedsel uit de omgeving scheelt veel onnodig transport.

Kook grote porties

Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat. Door grotere hoeveelheden in één keer te maken, kun je meerdere porties maken die je kunt invriezen. Zo kun je stamppot, soep en pastasaus prima invriezen. Heb je een klein restje eten over dat je niet wilt invriezen? Probeer hier dan alsnog iets mee te doen. Serveer het de volgende dag bij de lunch of eet het als stevig tussendoortje.

Gooi niets weg

Heb je appels die je liever niet opeet omdat ze plekjes hebben? Dan is dit geen reden om het product weg te gooien. Verwerk het liever tot appelmoes of verwerk het in een appeltaart of appelflap. Ook een overrijpe banaan kun je bijvoorbeeld verwerken in gerechten, zoals bananenpannenkoeken, bananenijs of smoothies. Een groot net uien dat maar blijft liggen? Maak een simpele pan uiensoep. Wat je ook nog in je voorraadkast hebt liggen, je kunt er altijd wel iets mee. Wees creatief!

Ook in de Daily van vandaag:
Dit is de reden om vandaag nog te starten met mediteren
De reisbranche gaat haar CO2-uitstoot compenseren

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

6 reacties op “5 manieren om duurzamer te koken én te eten”

  1. En wat te denken van een snelkookpan? Het gaat minimaal 2 keer sneller en dus minder energieverbruik (enkele minuten om de pan onder druk te brengen om vervolgens het vuur op waakvlam of uit zetten!). Door de afgesloten kookpan is er weinig warmteverlies. Omdat het te koken voedsel NIET in het water ligt, is er minder vitamineverlies wat een betere smaak oplevert.
    Kortom een winwinwinwin op tijd, energie- en waterverbruik en smaak!

  2. Wat hier ook heel goed zou passen is koken met de hooimadam. Zoals vroeger de hooikist kun je nu zelf een hooimadam maken van katoen en wol als isolatie. Je kunt ook heel goed een wollen dekbed gebruiken die zijn beste tijd heeft gehad.Je vind hier genoeg over op internet.

  3. Beste Pia,

    Wat een leuke en goede aanvulling! Bedankt!

    – The Optimist

  4. Wat dacht je van: eet geen/minder dierlijke producten? Die tip mag hier wat mij betreft echt niet ontbreken hoor. De vlees- en zuivelindustrie zijn enorme vervuilers.

  5. Dit is zeker een tip die niet mag ontbreken Iris!
    Bedankt voor de aanvulling!

    – The Optimist

Geef een reactie