De positieve impact van een week zonder vlees

The Optimist 6 mrt 2019 Gezondheid

De Nationale Week Zonder Vlees is van 11 tot en met 17 maart. Een campagne die bewustwording moet creëren over het eten van vlees. Vorig jaar was de eerste editie. Dit jaar doen meer dan 30 duizend Nederlanders mee. Maar wat is eigenlijk de positieve impact van een week zonder vlees? We zetten wat cijfers op een rij.

We schreven er al eerder over: Nederlanders eten steeds minder vlees, want de vleesproductie is enorm belastend voor het milieu. Maar het eten van minder vlees kent ook veel voordelen. Het is gezonder. Bovendien maakt een week geen vlees eten een significant verschil!

Cijfers

Gemiddeld eten we bijna 700 gram vlees per week volgens het Voedingscentrum. Een week vlees links laten liggen is een flinke besparing. Als we kijken naar de totale hoeveelheid vlees die vorig jaar is bespaard met de campagne, bijna 25 duizend kilo vlees of twaalf olifanten – stellen de campagnevoerders – is het de moeite waard om een deelname te overwegen. Geef je op via de website.

Gezond uit eten

De overheid stimuleert ook het bewuster omgaan met vleesconsumptie. Het vervangen van vlees kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld door het combineren van eiwitten uit verschillende bronnen.

Er zijn ook talloze recepten van heerlijke vegetarische en plantaardige gerechten om van je week zonder vlees een feest te maken. Bij de campagne zijn bovendien talloze restaurants aangesloten die een breed scala aan vegetarische opties aanbieden. Een goed excuus om romantisch en gezond uit eten te gaan komende week.

Wil je nog meer inspiratie om minder vlees te eten? Lees onze tips.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “De positieve impact van een week zonder vlees”

  1. Sta helemaal achter deze actie om 1 week geen vlees te eten, maar het moet natuurlijk veel verder gaan. Je wordt niet gezonder van 1 week geen vlees eten, wel van jaren heel matig of geen vlees eten. Zolang 30% van ons voedsel (percentage vlees is ws hoger) wordt weggegooid heeft minder vlees eten door tienduizenden mensen nog weinig zin, want er wordt daardoor niet minder geproduceerd. Er gaat zeker een positief signaal van uit, maar dat is dan ook voorlopig alles. Wel (mee)doen zeker, maar dan op alle fronten.

    Andere keuzes maken, prima, maar daar hoort dan ook bij andere politieke keuzes maken, weg met de partijen die het grootkapitaal (VVD) en de landbouw en veeteelt (CDA) blijven steunen en er voor zorgen dat er geen echte relevante keuzes worden gemaakt.

    Frank

Geef een reactie