De kunst van het niksen
Uitgelicht Zingeving

De kunst van het niksen

The Optimist 15 mei 2019

Niksen, vol schaamte smullen we ervan. Een heerlijk Nederlands begrip dat ook over de landsgrenzen voet aan wal heeft gezet. Niksen wordt bijna gezien als een zonde, maar stiekem is het onze favoriete guilty pleasure. En in ons stressvolle bestaan is dat maar goed ook. In een tijd dat we gebukt gaan onder werkdruk is het vermogen om te kunnen niksen namelijk steeds waardevoller.

In de zoektocht naar het verminderen van stress is niksen een veelgenoemde remedie. Het idee van niksen is om bewust tijd te nemen en energie te besteden aan bijvoorbeeld stilzitten, wandelen of uit het raam staren. Dit wordt door sommige mensen onterecht bestempeld als lui of zonde van de tijd. Uit talloze onderzoeken blijkt namelijk dat het nemen van een aantal pauzes per dag noodzakelijk is om productief te blijven. Doorgaan terwijl je je moe, uitgeput of mentaal leeg voelt, werkt dus averechts. Daarnaast valt er nog meer te winnen met niks doen, het bevordert ook de creativiteit. Reden genoeg om niksen voortaan bovenaan de agenda te zetten.

Potentieel niksmoment

Maar hoe plannen we het niksen strategisch in? De komst van de smartphone biedt mogelijkheden. Potentiele niksmomenten brengen we namelijk gekluisterd aan een scherm door. Telefoongebruik kunnen we niet rekenen tot niksen, het geeft ons brein geen rust. De oplossing? Verminder je schermtijd en tover de beschikbare tijd om tot niksmoment.

Neem de tijd

Om niksen tot een succes te maken, moeten we ons schuldgevoel laten varen. Dat knagende gevoel als we niks doen is overigens niet zo gek: we verwarren succes vaak met presteren. Het stoppen van werkzaamheden om echt even niets te gaan doen, is daarom geen eenvoudige handeling. Om bedachtzaam, in het moment te genieten van het niksen, stel je jezelf beter in staat prioriteiten te stellen en overzicht te houden. Niksen zal niet van de ene op de andere dag goed lukken, dus geef jezelf de tijd. De omgeving waar je rust neemt is van belang voor het kunnen omarmen van het niets doen. Zorg dat je zo min mogelijk prikkels om je heen hebt. Als die plek niet op het werk te vinden is, wees dan niet bang om het erbuiten te zoeken. Wandelen voegt bijvoorbeeld nog meer voordelen toe aan het niksen.

Bron: New York Times
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *