TuesDaily: Dwarslopersfestival

The Optimist 2 apr 2024 Zingeving

Zaterdag 13 april is de zevende editie van het Dwarslopersfestival. Het festival is een initiatief van de Vrije Hogeschool. Deze editie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Vrije Hogeschool, Antropia en Optimist Media.

Het festival heeft als doel een activerend platform te zijn over actuele thema’s. Het is een broedplaats voor nieuwe en originele gedachten en ideeën die deze wereld tot een betere plek willen maken. Met debat, dans, theater, beeldende kunst, literatuur, poëzie en muziek hopen ze mensen aan te zetten om na te denken over het thema van dit jaar.

Dwarslopers

Het is de Vrije Hogeschool die de term Dwarslopers voor het eerst introduceerde. Op hun site definiëren zij de term als volgt: ‘de term Dwarslopers suggereert zowel stilstand als beweging. Dwars doet denken aan tegen de stroom in gaan, terwijl lopen benadrukt dat er beweging nodig is om te ontwikkelen.’ Zo is Dwarsloper Isa een mooi voorbeeld. ‘Misschien zouden we ons allemaal iets minder moeten aantrekken van alle ogen om ons heen. Lopen in de richting die jij wilt, die goed voor jou is en ondertussen andere wegen kruisen vanuit nieuwsgierigheid. Jij mag dwarslopen.’

De vrije mens

Dit jaar staat in het teken van de vrije mens. De bezoekers – de Dwarslopers van deze tijd – gaan op zoek naar wat de vrije mens anno 2024 voor hen betekent. Wie of wat is de mens? Wat is er van de mens geworden en wat zou zij kunnen worden? De vraag gaat veel verder dan emancipatie of autoritaire regimes. De wereld is op dit moment onderhevig aan heftige veranderingen. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de menselijke vrijheid? De vraag dient zich aan of het narratief van zich almaar emanciperende individuen; mensen, dingen en machines het juiste narratief is. Kan de in-dividuele mens wel omgaan met de gevolgen van zijn individueel uitgeleefde vrijheid? Hoe verhoudt vrij-heid zich tot verantwoordelijkheid? Dat zijn de toekomstvragen waar op het festival aandacht aan wordt geschonken.

Activiteiten

De vragen zijn groot, maar het festival is er nu juist om die grote vragen toegankelijk te maken voor de bezoekers. Dit door middel van kunst, debat en goede gesprekken, bovenal moet het ook een leuke dag zijn voor bezoekers. Op de site van het festival is te zien wat voor een activiteiten er georganiseerd zijn daar kan je ook de line-up bekijken. Tickets kan je bestellen op DieperDuiken.nl

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie